Бијело вино

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бијело грожђе

Бијело вино је вино најчешће произведено од бијелог грожђа. Осим по врсти грожђа, оно се од црног вина разликује и по технологији производње.

Производња[уреди]

Чаша бијелог вина

Бијело вино настаје ферментацијом сока грожђа, без коже и петељки.

Могућа је и производња бијелог вина од црног грожђа. Такво вино се назива Кларет (Claret) односно у Француској и као Бланк де Ноар (Blanc de Noirs - шампањац). Пошто црвена боја вина потиче из коже грожђа, при производњи ових вина се посебан акценат ставља на квалитет грожђа и брзину прераде, да би се кожа што прије одвојила од сока и избјегло бојење сока пигментима боје из коже.

После тога се свјеже исцијеђеном соку додају кисеоник и желатин, чиме се преостале крупније честице сабирају на површини и одвајају. Алтернативно се исцијеђени сок филтрира или поново циједи.

Тако припремљеном соку се додају посебни квасци (Saccharomyces cerevisiae и/или Baianus) након чега мошт ферментира на температури између 15 и 20 °C.

После процеса ферментације, из „младог вина“ се издвајају остаци квасца и додају одређена сумпорна једињења, чиме се покушава остварити његова микробиолошка стабилност.

Прије пуњења у флаше, вино се филтрира или му се додају разне ароме и додаци[1] и сл.

Медицински аспекти[уреди]

Бијело вино у себи има доста мање хистамина од црног вина. То је посебно важно особама које не подносе хистамин и истовремено се не желе одрећи конзумације вина. Релативно мала киселост црног вина из предјела ближих екватору, побољшава стварање хистамина, док веома кисела бијела вина га практично и не садрже.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]