Блејд ранер 2049.

С Википедије, слободне енциклопедије
Блејд ранер 2049.
Постер на српском језику
Изворни насловBlade Runner 2049
Жанрнаучнофантастични
неоноар
РежијаДени Вилнев
СценариоХемптон Фенчер
Мајкл Грин
ПродуцентЕндру Косови
Бродерик Џонсон
Бад Јоркин
Синтија Јоркин
Темељи се наСањају ли андроиди електричне овце?
(Филип К. Дик)
Главне улогеРајан Гозлинг
Харисон Форд
Ана де Армас
Силвија Хукс
Робин Рајт
Макензи Дејвис
Карла Јури
Лени Џејмс
Дејв Баутиста
Џаред Лето
МузикаХанс Цимер
Бенџамин Волфиш
СниматељРоџер Дикинс
МонтажаЏо Вокер
Продуцентска
кућа
Warner Bros.
Година2017.
Трајање163 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет150 милиона долара
Зарада260,5 милиона долара
Претходни
Веб-сајтbladerunnermovie.com
IMDb веза

Блејд ранер 2049. (енгл. Blade Runner 2049) или алтернативно Истребљивач 2049 је амерички научнофантастични неоноар филм из 2017. редитеља Денија Вилнева, а по сценарију Хемптона Фенчера и Мајкла Грина на основу романа Сањају ли андроиди електричне овце? аутора Филипа К. Дика и наставак филма Истребљивач из 1982. Продуценти филма су Ендру Косови, Бродерик Џонсон, Бад Јоркин и Синтија Јоркин. Музику су компоновали Ханс Цимер и Бенџамин Волфиш.

Глумачку екипу чине Рајан Гозлинг, Харисон Форд, Ана де Армас, Силвија Хукс, Робин Рајт, Макензи Дејвис, Карла Јури, Лени Џејмс, Дејв Баутиста и Џаред Лето. Светска премијера филма је била одржана 6. октобра 2017. у Сједињеним Америчким Државама.

Буџет филма је износио 150 милиона долара, а зарада од филма је 260,5 милиона долара.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Године 2049, биоинжењерски људи познати као репликанти су робови. Кеј (скраћеница за његов серијски број, КД6-3.7), Нексус-9 тип репликанта, ради за полицијску управу Лос Анђелеса као „истребљивач”, полицајац који лови и елиминише одметнуте репликанте. Он убија репликанта типа Некус-8, Сапера Мортона, и проналази кутију закопану испод дрвета на Мортоновој фарми протеина. У кутији се налазе остаци женског репликанта који је умро током царског реза, тиме показујући да се репликанти могу репродуковати биолошки, за шта се раније сматрало да је немогуће. Кејова претпостављена, поручница Џоши, страхује да би то могло довести до рата између људи и репликаната. Она наређује Кеју да пронађе и елиминише дете репликанта, како би сакрио истину.

Кеј посети седиште корпорације Волас, наследника угашене корпорације Тајрел у производњи репликаната. Воласово особље идентификује преминулу жену путем ДНК архива као Рејчел, експерименталну репликанткињу коју је дизајнирао др Елдон Тајрел. Кеј сазнаје за Рејчелину романтичну везу са бившим истребљивачем Риком Декардом. Генерални директор компаније Волас, Ниандер Волас, жели да открије тајну репродукције репликаната како би проширио међузвездану колонизацију. Он шаље своју репликанткињу-извршитељку Лув да украде Рејчелине остатке и прати Кеја до Рејчелиног детета.

На Мортоновој фарми, Кеј види бројеве 6 10 21 уклесане у стабло дрвета и препознаје их из сећања на дрвену играчку коња из детињства. Будући да су репликантска сећања вештачка, Кејова холограмска девојка Џои верује да је ово доказ да је Кеј рођен, а не створен. Он претражује полицијске записе и открива близанце рођене тог датума са идентичном ДНК, осим полног хромозома, али само је дечак наведен као преживео. Кеј прати траг детета до сиротишта у уништеном Сан Дијегу, али открива да записи из те године недостају. Кеј препознаје сиротиште из својих сећања и проналази играчку коња тамо где се сећа да га је сакрио.

Др Ана Стелин, дизајнерка репликантске меморије, потврђује да је сећање на сиротиште стварно, наводећи Кеја на закључак да је он Рејчелин син. У седишту полицијске управе, Кеј пада на основном посттрауматичном тесту и бива означен као одметнути репликант; лаже Џоши имплицирајући да је убио репликантско дете. Џоши даје Кеју 48 сати да се врати на почетна подешавања пре него што буде „пензионисан”. На Џоин захтев, Кеј је невољно пребацује на мобилни емитер, тако да не могу да га прате кроз њене њене меморијске датотеке. Анализирао је играчку коња, откривајући трагове зрачења који га воде до рушевина Лас Вегаса. Тамо проналази Декарда, који му каже да је отац Рејчелиног детета и да је преправио матичне књиге рођених како би заштитио идентитет детета; Декард је дете оставио на чување покрету за слободу репликаната.

Лув убија Џоши и прати Кеја до Лас Вегаса. Она отме Декарда, уништи Џои и оставља Кеја да умре. Покрет за слободу репликаната спасава Кеја. Када му њихова лидерка Фрејса каже да је помогла у рођењу Рејчелиног детета и да је преживело дете заправо било девојчица, Кеј схвата да он није Рејчелино дете, и закључује да је Стелинова њена ћерка. Закључује да је сећање на играчку коња заправо њено, као једно које је уградила међу друге репликанте чија је сећања дизајнирала. Да би спречио Декарда да одведе Воласа до Стелинове или покрета за слободу, Фрејса тражи од Кеја да убије Декарда.

Лув води Декарда у седиште корпорације Волас да би се састао са Ниандером Воласом. Волас нуди Декарду Рејчелин клон у замену за откривање онога што зна. Декард одбија, а клон је убијен. Док Лув транспортује Декарда на мучење и испитивање, Кеј пресреће Лувин шатл и покушава да спаси Декарда. Бори се против Лув и успева да је удави, али је смртно рањен. Он инсценира Декардову смрт како би га заштитио од Воласа и покрета за слободу репликаната, након чега одводи Декарда у Стелинину канцеларију и предаје му њену играчку коња. Док Кеј непомично лежи на степеницама, гледајући у снежно небо, Декард улази у зграду и први пут среће своју ћерку.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Рајан Гозлинг полицајац Кеј
Харисон Форд Рик Декард
Ана де Армас Џои
Силвија Хукс Лув
Робин Рајт Џоши
Макензи Дејвис Маријет
Карла Јури др Ана Стелин
Лени Џејмс господин Котон
Дејв Баутиста Сапер Мортон
Џаред Лето Ниандер Волас
Хиам Абас Фрејса

Спољашње везе[уреди | уреди извор]