Богата Србија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Богата Србија
покрет пољопривредника и привредника
Bogatasrbija.jpg
Лого партије
Оснивач Захарије Трнавчевић
Коалиција Са Демократском странком за демократску Србију
Слоган Демократија је опет на старој адреси
Основана 5. јун 2011.
Распуштена 2015.
Претходник део Уједињене сељачке странке
Седиште Ђуре Јакшића 5, 11000 Београд
 Србија
Идеологија Екологија,
Заштита пољопривредника,
Социјалдемократија,
Популизам,
Европеизам.
Политичка позиција Леви центар
Боје зелена
Веб-сајт
http://www.bogatasrbija.rs

Богата Србија — покрет пољопривредника и привредника, или само Богата Србија, бивша је политичка партија у Србији, основана 5. јун 2011. године, њен оснивач и последњи председник био је новинар Захарије Трнавчевић.

На парламентарним изборима 2012. године, Богата Србија изашла у коалицији Преокрет, заједно са Либерално-демократском партијом, Српским покретом обнове и Социјалдемократском унијом. На председничким изборима 2012. године за председника Републике Србије, Богата Србија је подржала лидера ЛДП-а и Преокрета Чедомира Јовановића.

Захарије Трнавчевић, оснивач Богате Србије.

Председник Богате Србије Захарије Трнавчевић, као најстарији народни посланик, обављао је 2012. функцију Председавајућег Народној скупштини Републике Србије, до избора новог председника Скупштине Небојше Стефановића 23. јула 2012.[1]

На изборима 2014. Богата Србија је направила коалицију са Демократском странком, Новом странком, Демократским савезом Хрвата у Војводини и Удруженим синдикатима Србије „Слога” под називом Са Демократском странком за Демократску Србију. Богата Србија није ушла у скупштину јер су њени кандидати на изборној листи били испод кандидата дугих странака, чланова коалиције који су ушли у Скупштину Србије. Ова коалција је освојила 6,03% и 19 посланика.[2][3]

Странка формално престаје да постоји 2015. године када мења име странке у Трећа Србија — Богата Србија.

Референце[уреди]

  1. ^ „Zaharije Trnavčević”. Архивирано из оригинала на датум 14. 10. 2014. Приступљено 08. 10. 2014.  Текст „ Otvoreni parlament ” игнорисан (помоћ)
  2. ^ Narodna skupština Republike Srbije | Aktuelni saziv
  3. ^ RIK proglasio listu DS-a

Спољашње везе[уреди]