Mantis religiosa

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Богомољка)

Mantis religiosa
Одрасла женка
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Mantodea
Породица: Mantidae
Потпородица: Mantinae
Племе: Mantini
Род: Mantis
Врста:
M. religiosa
Биномно име
Mantis religiosa
Подврсте

Погледај текст

Синоними

Bogomoljka (лат. Mantis religiosa) je Insekt iz reda Mantodea. Jedna je od najpoznatijih i najrasprostranjenijih vrsta pomenutog reda.

Ovo je primer kada se ime istovremeno pripisuje zasebnoj vrsti insekta i većim grupama međusobno srodnih insekata. „Bogomoljke“ se danas odnosi na red insekata Mantodea, kao i na sve porodice, rodove i vrste u okviru istog.

Opis[уреди | уреди извор]

Odrasle ženke dostižu dužinu od 5 do 8 cm, dok su mužjaci nešto kraći. Oči i antene mužjaka izraženije odnosno duže nego kod ženki. Boja egzoskeleta varira od jarko zelene do žutomrke. Vrsta se lako prepoznaje po kružnom crnom regionu lociranom na ventralnom delu prvog segmenta prednjih ekstremiteta. Mužjaci su češće aktivniji i pokretniji od ženki, iako su ženke dosta snažnije od mužjaka. Shodno morfologiji tela, samo mužjaci i mlade ženke mogu da lete, dok su starije ženke krupnije- što im otežava letenje.[2]

Ženka bogomoljke sa karakterističnim crnim obeležjem
Mantis religiosa
Ova bogomoljka je upravo pojela bubu koju je uhvatila i smrvila rukama (na nekim cvetovima na balkonu stana u gradu u severnoj Grčkoj).

Rasprostranjenost[уреди | уреди извор]

Bogomoljka je autohtona za Evropu, Aziju i Afriku. 1899. godine je introdukovana u Severnu Ameriku prilikom prenosa rasadnika biljaka iz Evrope. Danas je česta vrsta širom SAD-a i Kanade.

Podvrste[уреди | уреди извор]

[4]


Reference[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]