Богородичина црква у Прилипцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Богородичина црква у Прилипцу
Bogorodičina crkva u Prilipcu.jpg
Богородичина црква
Опште информације
МестоПрилипац
ОпштинаПожега
Држава Србија
Време настанкаобнова крај 20. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт
Богородичина црква у Прилипцу.jpg

Храм Рођења Пресвете Богородице у Прилипцу, месту на територији општине Пожега, припада Епархији жичкој Српске православне цркве.[тражи се извор] Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Обнова цркве[уреди]

Црквени парох Милан Поповић, дошао је 1988. на службу у Прилипац и од тада непрестано обнавља Лазареву задужбину и настоји да у селу Прилипцу буде заступљена и уметност. Пре његовог доласка, црква је била запуштена, а пут до ње пропао. Уз помоћ мештана, општине Пожега и министарстава обновљена је црква, направљен конак са уређеним собама, асфалтиран је пут, направљен мост преко Моравице уместо срушене скеле и обновљена стара сеоска школа.[1]

Ликовна колонија[уреди]

Године 1995, установљена је ликовна колонија, од када се овде стално окупљају уметници. У сврху излагања слика, део конака и здања поред улаза у црквену порту обновом претворени су у мале галерије. Црква сада има богату колекцију уметничких слика, око 500, која је радо посећена.

Црквена општина Прилипац, Храм Рођења Пресвете Богородице у Прилипцу и Уметничка колонија „Прилипац” додељују књижевну награду „Печат Кнеза Лазара”.[2]

Први добитник новоустановљене награде за најбољу књигу инспирисану духовношћу и објављену између два празника Мале Госпојине, односно две храмовне славе и два сазива уметничке колоније „Прилипац” је Љиљана Хабјановић Ђуровић, за књигу „Свих жалосних радост”. Награда је добитници уручена у конаку Храма Рођења Пресвете Богородице у Прилипцу, током трајања 11. сазива Уметничке колоније „Прилипац”, односно на Крстовдан, 27. септембра 2005.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]