Богословија „Света три Јерарха” у манастиру Крка

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда крчке Богословије

Богословија „Света три Јерарха“ у манастиру Крка најстарија је српска православна богословија,[1] основана 1615. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Од свог настанка манастир Крка је духовно, културно средиште свих православних Срба у Далмацији. Богословска школа отворена је још давне 1615. године и позната је као прва школа за свјештена лица у српском народу. Ова школа позната као Богословија Света Три Јерарха током времена се затварала, премјештала па поново отварала, у зависности од политичких и војних прилика у земљи. Једно вријеме богословија је била премјештена у Задар. Након кратког прекида она је обновила свој рад 1962. године, а од 2001. године поново је отворена при овом манастиру. Темељи за новоподигнуту зграду богословије осјвештани су 1985. године на дан Архангела Михаила. У темељ нове зграде узидан је по камен из Пећке Патријаршије, манастира Крке, Крупе, Драговића као и далматинских градова: Шибеника, Задра и Бенковца. Августа 2015. године, прослављено је 400 година постојања Богословије. Архијерејску литургију служио је патријарх српски Иринеј, уз присуство 11 владика.[2]

Богословији је додељен Сретењски орден трећег степена (2024).[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Гавриловић, Иринеј (2019). Православље, бр. 1261, 1. октобар,Сачували смо веру, језик, културу и дражву. Београд: СПЦ. стр. 33. 
  2. ^ РТС: Четири века богословије манастира Крка
  3. ^ „MILOJEVIĆ, ČEN BO, PEJAKOVIĆ, ZORICA BRUNCLIK: Evo ko će sve danas dobiti odlikovanja povodom Dana državnosti, na spisku 107 imena”. kurir.rs (на језику: српски). 2024-02-17. Приступљено 2024-02-17.