Боди дрво

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Бодхи дрво)
Jump to navigation Jump to search
Директан потомак дрвета под којим се Буда просветлио.

Бодхи дрво (Ficus religiosus) је дрво из рода смокве у Урувели, на обали реке Неранџре, поред данашње Гаје под којим је, према будистичком предању, Сидарта Гаутама достигао пробуђење и постао Буда[1].

Текстови пали канона извештавају о расађивању нових садница бодхи дрвета од овог прародитељског. У њима се наводи да су људи из Саватхија молили Будиног ученика Ананду да им обезбеди светилиште где би могли да приносе своје понуде у цвећу и тамјану у част Буди за време његовог одсуствовања. Пошто се посаветовао с њим, Ананда је добио семе бодхи дрвета из Урувеле и засадио га испред манастира Ђетаване, којег је у Саватхију за Буду и његове ученике подигао Анатхапиндика. Пошто га је засадио Ананда, ово друго бодхи дрво постало је познато као Ананда-бодхи. Сматра се да још један изданак урувелског бодхи дрвета расте у Анурадхапури на Цејлону. Према Пали хроници (Махавамса, XVII, стр. 46ф.) једна садница је у време владавине Деванампије Тисе однета на Цејлон, где је засађена уз краљевске почасти. Из семена су потом никле младице по разниим крајевима Цејлона[2].

Иначе, обожавање светог дрвећа било је уобичајено у Индији још давно пре Будиног времена. Постоји и тумачење да је овај древни култ дрвећа је прокрчио пут и у будистичку традицију, кроз легенду везану са Будиним просветљењем; постојеће дрво асватха у Урувели је потом идентификовано са легендарним дрветом.[2]

Извори[уреди]

  1. ^ S. Dutt, Buddha and 5 After Centuries (1957).
  2. 2,0 2,1 Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.

Спољашње везе[уреди]