Божидар Мишић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Божидар С. Мишић, рођен у Бруснику (Неготинска Крајина) 1902. године, био личност која је значајно обележила културни развој Пирота у који се преселио као младић.

Био је дугогодишњи промотер спорта, посебно фудбала од ране младости 1920-их када су-оснива први спротски клуб па све до 1970-их година, тренирајући генерације ентузијаста, укључујући и асове са интернационалним фудбалским каријерама.[тражи се извор][1]

Џепни сат марке Лонжин часовничара Божидара Мишића

Он је и један од најпознатијих градских часовничарa,[2] и први Србин који се у Пироту бавио овим занатом, део чије оставштине излаже Музеј Понишавља у том граду,[3][4] а активно је учествовао и у просторном уређењу градског језгра града кроз организовање и суфинансирање озелењавања кроз набавку липа из свог родног краја (манастир Буково код Неготина) и уређења кеја у Пироту.[5] Такође је поклонио земљу за градњу фудбалског стадиона у спомен на рано умрлог сина.

Његовим залагањем западњачки модели женских ручних радова који су стизали преко Загреба, где је путовао ради пословних контаката, доношени су у Пирот и утицали на вез а посредно и ћилимарство кад је оно, у време Краљевине Југославије, организовано промовисано.[6] Мишић је умро у Пироту 1980. године.

Слободан Мисић је унук, a Миодраг Којадиновић праунук Мишићеве сестре Косаре.

Референце[уреди]

  1. ^ Реминисценције пиротског заљубљеника у фудбал: [1]
  2. ^ Један од његових сатова се види овде: [2]
  3. ^ Чланак о Ноћи музеја у Пироту: [3]
  4. ^ O Мишићевој оставштини у фундусима Музеја Понишавља: [4] Архивирано на сајту Wayback Machine (новембар 11, 2014) (на језику: енглески)
  5. ^ Чланак о изградњи кеја: [5]
  6. ^ Чланак у Гласнику Етнографског музеја: [6]

Литература[уреди]

  • Ирена Гвозденовић: О Музеју Понишавља, Пирот, Гласник Етнографског музеја у Београду, 2010, vol. 74, бр. 2. стр. 177–194
  • Сашка Велкова: Куварице пиротског краја, Гласник Етнографског музеја у Београду, 2006, vol. 70. стр. 71–98