Божићева кућа у Београду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Координате: 44°49′17″ СГШ; 20°27′31″ ИГД / 44.82131° СГШ; 20.45860° ИГД / 44.82131; 20.45860

Божићева кућа
Božićeva kuća, Beograd.JPG
Божићева кућа
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСтари град
Држава Србија
Време настанка1836.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеБеоград
АдресаКалемегдан 14 11000
Званични веб-сајт

Божићева кућа се налази у Београду, улица Господар Јевремова 19. Као пример грађевине прелазног типа у београдској архитектури убраја се у непокретна културна добра као споменике културе од великог значаја. [1]

Милоје Г. Божић[уреди]

Милоје Г. Божић је родом из села Чумић код Крагујевца, потоњи трговац у Београду. Због неслагања са кнезом Милошем Обреновићем, помагао је долазак династије Карађорђевић 1841. године, Божић је овековечен на слици сликара Јована Поповића, у техници уље на платну.

Историјат и изглед[уреди]

Божићева кућа, Господар Јевремова 19

Саграђена је 1836. за београдског трговца Милоја Г. Божића, у тада главној улици у Београду, после Царског хатишерифа 1830. године.

Кућа је приземна, надзидана над подрумом раније срушене турске зграде и у њу се улазило са улице. Са уличне стране је главни улаз са малим истуреним тремом са два полукружна стуба и засведеним пролазом. Пространо предворје наставља се у унутрашњи хол и диванхану, просторију која је истурена према дворишту, која је за служила за седење и дружење, преостала из архиктетуре османијских кућа. Лево и десно од овог простора се налазе по три просторије. Током 19. века кућа је искључиво служила је као стамбени простор.

Кућа данас[уреди]

Кућа је до 1920. године била у власништву Ристе Хаџи Поповића, да би после служила као сликарски атеље до 1951. године када се у њу усељава Музеј позоришне уметности. Данас двориште, Божићева кућа дели са Музејом Вука и Доситеја који се налазе у старијој турској кући из 18. века.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]