Борислав Пелевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Борислав Пелевић
Borislav Pelević.JPG
Изборни плакат мај 2013. године
на коме се налази Борислав Пелевић
Биографија
Датум рођења (1956-11-22)22. новембар 1956.(61 год.)
Место рођења Бубље
 Социјалистичка Федеративна Република Југославија
Религија хришћанин (православац)
Политичка
партија
Председник партије - странке:
Сабор српског јединства
Независни политичар - Процес реактивирања Странке српског јединства
Претходно:
Савез комуниста Југославије
Странка српског јединства (19932008)
Српска радикална странка
(2008)
Српска напредна странка
(20082012)

Др Борислав Пелевић (рођен 22. новембра 1956. у селу Бубље код Пећи, на Косову и Метохији, у Србији) је српски политичар, доктор наука и самостални народни посланик и Председник партије-странке Сабор српског јединства. Био је добровољац и један од команданата Српске добровољачке гарде.

Биографија[уреди]

Био је један од команданата Арканових Тигрова и члан Председништва Српске напредне странке, сада је самостални народни посланик у скупштини Републике Србије. Доктор је наука из области спортског менаџмента и професор на Високој спортској и здравственој школи у Београду на предметима Менаџмент спортских такмичења и Увод у менаџмент.

Жељко Ражнатовић Аркан је основао Странку српског јединства у јесен 1993. године. Након Аркановог убиства на чело странке долази његов кум Пелевић. Странку је уз Пелевића водио и Драган Марковић Палма, који се одвојио 2003. године и основао Јединствену Србију. ССЈ се касније утопила у Српску радикалну странку. Након сукоба унутар радикала, у јесен 2008. године, Пелевић се приклања Николићу и његовој Српској напредној странци (скраћено СНС).

Из напредњака је иступио августа 2012. године, тврдећи да је незадовољан политиком нове власти (предвођене СНС) према Косову.

Као добровољац је учествовао у ратовима 1991-1995. и два пута је тешко рањаван. Одликован је Сребрном и Златном медаљом за храброст „Милош Обилић”.

Тим који помаже одбрану Војислава Шешеља поднео је Тужилаштву за ратне злочине Србије кривичну пријаву против Борислава Пелевића за злочине у Зворнику 1992. Неколико сведока у процесу против лидера радикала пред Хашким трибуналом тврдили су да су за злочине у Зворнику, који се стављају на терет Шешељу, одговорни припадници Српске добровољачке гарде.[1] Пелевић је узвратио кривичном пријавом против троје функционера Српске радикалне странке, Гордане Поп Лазић, Марине Рагуш и Петра Јојића због тога што су га лажно оптужили за ратни злочин.[2] Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије одбацило је све наведене оптужбе против Пелевића као неосноване.

Подигао је цркву као своју задужбину, на Тари, у селу Секулића воде.[3]

Спорт[уреди]

На институту за спорт и физичку културу ИНСЕП у Паризу, 1986. и 1987. године дипломирао је борилачке спортове, смер савате бокс. Носилац је Сребрне рукавице, највишег звања у саватеу. Мајстор је каратеа - црни појас 4. дан а звање је добио полагањем пред комисијом чији је председник био прослављени селектор и тренер енглеске карате репрезентације, Тики Донован. Тренирао је карате клуб „Партизан“, са којим је освојио титулу шампиона Србије.

Основао је први кик бокс клуб у Србији где се тренирао фул контакт и савате бокс. Председник је Светске kик бокс федерације WAKO и Председник судијске комисије Светске федерације.

Књиге[уреди]

Објавио је књиге:

  • „Кик бокс - Теорија и методика“ 1997,
  • „Менаџмент спортских такмичења“,
  • „Кроз историју Косова и Метохије“ и
  • „Распето Косово и Метохија“.

Десет година је био главни и одговорни уредник часописа „Карате РИНГ“.

У два мандата је био члан Председништва Југословенског олимпијског комитета. Данас је члан Председништва Спортског савеза Србије.

Био је дугогодишњи председник Кик-бокс савеза Југославије (YUKICK), а сада је председник Кик-бокс савеза Србије и председник најуспешнијег кик-бокс клуба „Црвена звезда-Делије“.

Референце[уреди]