Борислав Тодоровић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Борислав Тодоровић
Bora Todorovic.jpg
Борислав Тодоровић
Надимак Бора
Датум рођења 1913.
Место рођења Београд
Краљевина Србија
Датум смрти 1984.
Место смрти Њујорк
САД
Војска Југословенска војска и Југословенска војска у отаџбини
Чин капетан
Битке/ратови Други светски рат

Борислав-Бора Тодоровић (Београд, 1913Њујорк, 1984), био је официр Југословенске војске, током Другог светског рата био је припадник Југословенске војске у отаџбини.

Биографија[уреди]

После завршене Војне академије постао је активни официр војске Краљевине Југославије. У Априлском рату 1941. године пао је у немачко заробљеништво. Године 1942. капетан Борислав Тодоровић и капетан Леонид Пахан, успели су да при другом покушају побегну из немачког логора. Њих двојица препешачили су пола Немачке, целу Француску, део Шпаније да би преко Португала и Лисабона стигли у Лондон. Током овог савршеног бекства илегалним путовањем кроз непријатељску територију, увек су били корак испред Гестапоа, који се дао у потеру за бегунцима.

У Лондону, капетан Борислав Тодоровић је постављен за помоћника шефа Војног кабинета Живана Кнежевића у влади Слободана Јовановића. Тодоровић се пребацио на Средњи исток и, по завршеном падобранском курсу, придружио се америчкој војној мисији, која се спремала за одлазак у Врховну команду ЈВуО. У Врховну команду генерала Драгољуба Михаиловића, америчка војна мисија искаче падобранима септембра 1943. године. Чланови мисије били су пуковник Алберт Сајц, капетан Валтер Менсфилд, официр за везу капетан Борислав Тодоровић и један амерички радио-телеграфиста.

Капетан Тодоровић постаје војни изасланик за савезничке војне мисије при Југословенској војсци у Отаџбини. Са савезничким официрима обилази највећи део земље и на терену упознају се о правом стању ствари. Обилазе јединице ЈВуО и народ, који их пригодно дочекује, том приликом прикупљали су податке који могу бити од интереса за владу и војне кругове у Сједињеним Државама. У јесен 1943. Тодоровић је сведок кључних битака између четника и Немаца, а потом између четника и партизана. Године 1944. попуковник Живан Кнежевић и капетан Борислав Тодоровић после одласка у Вашингтон, САД изложили су ситуацију о догађајима у окупираној Југославији. У томе су имали помоћ пуковника Алберта Сајца и капетана Валтера Менсфилда (чланове некадашње америчке војне мисије при Врховној команди ЈВуО).

После рата остаје у Америци. Био је декан Факултета за финансијске науке у Њујорку и најбољи брокер за осигурања у историји САД. И данас најбољи брокер године у САД добија награду „Борис Тодоровић“. Објавио је књигу "Последњи рапорт". Умро је 1984. године у Њујорку.

Референце[уреди]

Литература[уреди]