Бороштица (река)

С Википедије, слободне енциклопедије

Река Бороштица, дужине око 15 km, налази се у западном делу Србије и настаје од Ђерекарског врела у јужном делу Пештера. Позната је као најдужа понорница у Србији.

Поглед на Пештер

Ток реке Бороштице[уреди | уреди извор]

Ђерекарска река до Набоја тече клисурастом долином, а низводно се шири око 1 km. Код села Бороштица улази у Пештерско поље, по којем и добија назив. Понире испод хума Горица, који се налази на 1.173 m надморске висине и после 18 m подземног отицања поново избија на површину. У Пештерском пољу меандрира. У том делу ширина корита износи 2 m, а дубина 1 m. Главни понор је код Сука у средишњем делу Пештерског поља. Вода реке Бороштице избија на Јуришким врелима[1].

Притоке реке Бороштице[уреди | уреди извор]

Са десне стране прима само једну притоку Камењачу, која је дугачка 4 km и која тече Суводолском потолином. Горњи део долине Камењаче представља слепу долину. С леве стране Бороштица прима три притоке:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sjenički kraj : antropogeografska proučavanja : naučna monografija. Lješević, Milutin., Univerzitet u Beogradu. Geografski fakultet. Beograd: Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu. 2004. ISBN 978-86-82657-46-0. OCLC 69657649. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]