Босанци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Географска граница регија Босне и Херцеговине у Босни и Херцеговини, према 2. издању енциклопедије Југославије.[1]

Појам Босанци је општи, односно демонимски назив за становнике Босне, независно од њихове етничке, језичке, верске или било које друге припадности. У том смислу, Босанци могу бити Срби, Хрвати, Бошњаци (до скора Муслимани), као и припадници других народа који живе у Босни. Појам се претежно користи за означавање становника Босне као географске области, а у зависности од контекста може се односити и на све становнике Босне и Херцеговине. Термин се у поменутим значењима активно употребљава у српском, хрватском, словеначком, македонском, бошњачком и црногорском језику.

Термин се појављује у издању „Српског рјечникаВука Караџића из 1818.[2] и поистовјећује се са појмовима Босанлије и Бошњаци.

Архаични синоними[уреди]

Поред израза Босанци, као општи називи за становнике Босне (у регионалном смислу) изворно су употребљавани и неки други термини, као што су Бошњани или Бошњаци. Сви ови појмови су првобитно имали демонимско значење. Тек у новије време, појам Бошњаци је добио и посебно, етнонимско значење, као ознака за етничке Бошњаке.

Босанци као националност[уреди]

На попису из 1991. године, националност становника Босне и Херцеговине је била подељена у 5 група: Хрвати, Муслимани, Срби, Југословени и остали.[3] Током Пописа становништва у БиХ 2013. године, поново је постало актуелно питање националног идентитета становника Босне и Херцеговине.[4] Ријасет Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, 2012. године је издао проглас у коме позива Бошњаке да се на попису не изјашњавају као "Босанци, Муслимани или Херцеговци".[5] Пред Попис 2013. године, појавио се промотивни спот Омладинског културног центра Градачац, у коме се Бошњаци позивају да се изјасне као Бошњаци а не Босанци, а медији у Србији су осудили спот као злоупотребу деце у политичке сврхе.[6][7] Председник Републике Српске Милорад Додик је 2013. године изјавио да Бошњаци немају право да свој језик називају босанским језиком већ бошњачким.[8]

Медији су пренели случај једног родитеља из Сарајева, који је 2014. желео да свог сина упише у матичну књигу рођених као Босанца, међутим у општини су му одговорили да новорођенчад могу бити уписана само као Срби, Хрвати, Бошњаци или остали.[9] Након овога ангажовао је адвоката, да би 2015. општина саопштила да не постоје законска ограничења да ико буде уписан као Босанац по националности.[10] Медији су објавили да је ово прво дете које је у матичним књигама уписано као Босанац, а не као припадник једна од три конститутивна народа.[11] Родитељ је изјавио да се осећа као Бошњак по етничкој припадности, и Босанац по националности, и оптужио власти у БиХ да присиљавају становништво да се дели према етничкој припадности.[12]

У уставу Босне и Херцеговине, иако нема никаквих ограничења да се неко изјасни као Босанац по националности, за конститутивне народе су загарантована нека права која нису загарантована за "остале", што укључује и оне који се према својој националности изјашњавају као Босанци. Тако на пример Председништво Босне и Херцеговине, чине три члана од којих су два са територије Федерације БиХ, који су хрватске и бошњачке националности, и један са територије Републике Српске који је српске националности, док они који се према националности изјашњавају као Босанци немају овакве привилегије.[13]

На попису становништва у Босни и Херцеговини 2013. године, као Босанци се изјаснило 37.110 становника, од чега је њих 35.687 живело у Федерацији Босне и Херцеговине.[14]

Израз Босанац у другим земљама[уреди]

У другим земљама израз Босанци се користи као демоним за становнике државе Босне и Херцеговине или као надимак за људе који су пореклом са подручја Босне, а због сличности термина Босанац и Бошњак, понекад може доћи до забуне.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ [1]
 2. ^ https://books.google.com/books?id=58oGAAAAQAAJ&pg=PT43%7Cyear=1818%7Cpublisher=Gedruckt bei den P.P. Armeniern|pages=43–}}
 3. ^ http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G1991/pdf/G19914013.pdf
 4. ^ Mirna Sadiković (29. 8. 2013). „Popis stanovništva u BiH: Slobodno izjašnjavanje o naciji, vjeri i jeziku”. Slobodnaevropa.org. Приступљено 10. 3. 2015. 
 5. ^ „RTS :: Bošnjak ili Bosanac?” (на језику: (на језику: српски)). Rts.rs. Приступљено 10. 3. 2015. 
 6. ^ D. Stanišić (13. 9. 2013). „Zloupotreba dece uoči popisa : Region : POLITIKA”. Politika.rs. Приступљено 10. 3. 2015. 
 7. ^ „RTS :: BiH, zloupotreba dece u promociji popisa?” (на језику: (на језику: српски)). Rts.rs. Приступљено 10. 3. 2015. 
 8. ^ „RTS :: Dodik: Ne postoji bosanski jezik” (на језику: (на језику: српски)). Rts.rs. Приступљено 10. 3. 2015. 
 9. ^ Dženana Karabegović. „Faruk, prvi Sarajlija koji je upisan u matičnu knjigu kao Bosanac”. Slobodnaevropa.org. Приступљено 10. 3. 2015. 
 10. ^ Elvira M. Jukić. „Beba pobedila etnički podeljen sistem u BiH”. Balkan Insight. Приступљено 10. 3. 2015. 
 11. ^ „Upisan prvi Bosanac u matičnu knjigu rođenih: Borba trajala osam mjeseci!”. Source.ba. Архивирано из оригинала на датум 20. 02. 2015. Приступљено 10. 3. 2015. 
 12. ^ RadioSarajevo. „Kako je jedan dječak dobio rodni list na kojem piše da je Bosanac (FOTO+VIDEO) | Radio Sarajevo”. Radiosarajevo.ba. Архивирано из оригинала на датум 20. 02. 2015. Приступљено 10. 3. 2015. 
 13. ^ http://www.ccbh.ba/public/down/USTAV_BOSNE_I_HERCEGOVINE_bos.pdf
 14. ^ „Резултати Пописа 2013, Етничка/национална припадност, вјероисповијест, матерњи језик”. Агенција за статистику БиХ. Приступљено 26. 11. 2017. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]