Брамапутра

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Брамапутра (ब्रह्मपुत्र नदी)
Yarlong Tsangpo.jpg
Брамапутра код Тибета
Brahmaputra system.png
Опште информације
Дужина2.900 km
Басен651.334 km2
Пр. проток48 160 ​m3s
Водоток
ИзворТибет
В. извора4800 m
УшћеБенгалски залив
Географске карактеристике
Држава/еКина Кина ,
Индија Индија ,
Бангладеш Бангладеш
ПритокеLhasa River, Nyang River, Dibang River, Lohit, Dihing River, Dhansiri River, Kopili River, Myang Chu, Siyom, Subansiri River, Kameng River, Манас, Gangadhar, Torsa River, Teesta River, Jaldhaka River, Sankosh River, Lohit River, Buriganga River, River Diphlu, Raidāk River, Beki River

Брамапутра (позната и као Tsangpo-Brahmaputra и Dihang) је једна од већих река 10. по величини река у Азији. Извире на Тибету, а пролази кроз Хималаје и државе Кину, Индију и на крају Бангладеш. На свом ушћу у Индијски океан заједно са Гангом чини највећу делту на свету.

Опис[уреди]

Река Брамапутра извире у југозападном делу Тибетске висоравни из ледника Џима Јангцонг[1], на 4800 м надморске висине. Као Цанг-по, значајна је за локални промет чамцима, тече јужним Тибетом. Под именом Дијанг пробија се уском, дубоко усеченом долином, која се сматра надубљим кањоном на свету[2], источне огранке Хималаја и прелази у низијско подручје индијске државе Аруначал Прадеш где тече низијом Асам. Од притоке Дибанг назива се својим најпознатијим именом, Брамапутра. Спаја се с Гангом и највећом делтом на свету (речни систем Сурма-Мегна, познат по тигровима, крокодилима и шумама мангрове) улива се у Бенгалски залив.

У средњем делу тока код луке Ганати Брамапутра је широка више од 1500 м и дубока око 24 м. Водостај је највиши лети. За мање бродове пловна је већином тока до пристаништа Дибругар, 1290 km узводно од ушћа. Има велики хидроенергетски потенцијал. Делимично каналисање у доњем току служи углавном за наводњавање, али остаје врло склона катастрофалним поплавама приликом отапања хималајског снега у пролеће. Једна од ретких река на свету коју карактерише талас плиме. Важна је пловна река.

Историја и симболика[уреди]

Док већина индијских и бангладешких река носи женска имена, Брамапутра је названа ретким мушким именом, које у преводу значи "син Браме. Горњи ток био је дуго непознат, и истражен је тек година 1884—86. Брамапутра поседује религиозно значење за Хиндусе. Извире крај свете планине Каилас у Тибету. Више локалитета дуж тока реке има митолошко значење, од којих храм Копа на језеру Мансаровар као један од најпосећенијих [3]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ The New Largest Canyon in the World Архивирано на сајту Wayback Machine (фебруар 28, 2008) (на језику: енглески) from 100gogo.com Архивирано на сајту Wayback Machine (новембар 17, 2015) (на језику: енглески)
  2. ^ Canyonlands of Tibet and Central Asia, from canyonsworldwide.com.
  3. ^ CReligious Importance of Brahmaputra River, from indianetzone.com .

Спољашње везе[уреди]