Брамапутра

Из Википедије, слободне енциклопедије
Брамапутра (ब्रह्मपुत्र नदी)
Брамапутра код Тибета
Брамапутра код Тибета
Основне карактеристике
Дужина 2.900 км
Басен 651.334 км²
Пр. проток 48 160 м³/с
Водоток
Извор Тибет
В. извора 4800 м
Ушће Бенгалски залив
Географске карактеристике
Држава Кина Кина ,
Индија Индија ,
Бангладеш Бангладеш
Brahmaputra system.png

Брамапутра (позната и као Tsangpo-Brahmaputra и Dihang) је једна од већих река 10. по величини река у Азији. Извире на Тибету, а пролази кроз Хималаје и државе Кину, Индију и на крају Бангладеш. На свом ушћу у Индијски океан заједно са Гангом чини највећу делту на свету.

Опис[уреди]

Река Брамапутра извире у југозападном делу Тибетске висоравни из ледника Џима Јангцонг[1], на 4800 м надморске висине. Као Цанг-по, значајна је за локални промет чамцима, тече јужним Тибетом. Под именом Дијанг пробија се уском, дубоко усеченом долином, која се сматра надубљим кањоном на свету[2], источне огранке Хималаја и прелази у низијско подручје индијске државе Аруначал Прадеш где тече низијом Асам. Од притоке Дибанг назива се својим најпознатијим именом, Брамапутра. Спаја се с Гангом и највећом делтом на свету (речни систем Сурма-Мегна, познат по тигровима, крокодилима и шумама мангрове) улива се у Бенгалски залив.

Брамапутра као Јарлонг Цангпо у Тибету.

У средњем делу тока код луке Ганати Брамапутра је широка више од 1500 м и дубока око 24 м. Водостај је највиши лети. За мање бродове пловна је већином тока до пристаништа Дибругар, 1290 км узводно од ушћа. Има велики хидроенергетски потенцијал. Делимично каналисање у доњем току служи углавном за наводњавање, али остаје врло склона катастрофалним поплавама приликом отапања хималајског снега у пролеће. Једна од ретких река на свету коју карактерише талас плиме. Важна је пловна река.

Историја и симболика[уреди]

Док већина индијских и бангладешких река носи женска имена, Брамапутра је названа ретким мушким именом, које у преводу значи "син Браме. Горњи ток био је дуго непознат, и истражен је тек година 1884—86. Брамапутра поседује религиозно значење за Хиндусе. Извире крај свете планине Каилас у Тибету. Више локалитета дуж тока реке има митолошко значење, од којих храм Копа на језеру Мансаровар као један од најпосећенијих [3]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]