Бранислав Керац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бранислав Керац
Датум рођења(1952-09-07)7. септембар 1952.(66 год.)
Место рођењаНови Сад

Бранислав Керац - Бане (рођен 7. септембра 1952. у Новом Саду) је српски цртач стрипа, сценариста, илустратор. Стрипови му се објављују широм света, а историчари стрипа га сматрају за најутицајнијег српског и југословенског цртача модерног доба.

Добитник је Специјалног признања за допринос српском стрипу 2005. на Међународном салону стрипа у Београду.

Радна биографија[уреди]

Кет Клоу, један од најпознатијих Керацових стрипова

Дебитовао је серијалом „Поручник Тара“ са сценаристом Светозаром Обрадовићем у Златном кликеру (1975). Енормну популарност је стекао током осамдесетих година 20. века када је био најзначајнији аутор Ју стрип магазина, Екс алманаха, као и „Дневникових“ и „Форумових“ издања.

Радио је највише по сценаријима Светозара Обрадовића, Гордана Михића, Петра Алаџића, Славка Драгинчића, Марка Хамила (Лук Скајвокер из „Звезданих ратова“) и сопственим.

Керчеви најпознатији оригинални стрипски серијали су: „Поручник Тара“, „Кобра“, „Били Д Пљуц“ („Billy The Pljuc“), „Кет Клоу“ („Cat Claw“), „Оливер“, „Троје несаломљивих“, „Партизан Горан“, „Балкан Експрес“, „Кели Брандо“ („Kelly Brando“) и „Нинџа“.

Лиценцно је цртао „Тарзана“ и „Великог Блека“,[1] а под псеудонимом H. M. Baker за америчке издаваче и серијале „Ghost“ и „The Black Pearl“. Са „Кет Клоу“ је освојио скандинавске земље и појавио се у још десетак земаља широм света.

Утицаји[уреди]

Утицаји на Керчеве стрипове долазили су из филма, музике и, разуме се, стрипова других аутора. На лик Поручника Таре највише је утицао лик америчког глумца Клинта Иствуда. На Кобру је утицао карактер Бернарда Принса (главни јунак истоименог стрипа). Док је Кет Клоу настала као директан утицај Марвелових стрипова.[2]

Музички утицаји и музичка активност[уреди]

Керац обожава хеви-метал музику, тако да се мотиви хеви-метал група често провлаче кроз његове стрипове. Сам Керац је био бубњар хеви-метал бенда GeroMetal, који је издао два диска.

Насловне стране[уреди]

Керац је нацртао огроман број насловних страна за друге стрип јунаке (од којих неке сам никада није цртао). Највећи број страна објављени су у Лунов магнус стрипу и Златној серији за Малог ренџера, Кена Паркера, Капетана Микија и Великог Блека.

Особености обележавања епизода[уреди]

Керац је познат по две особености обележавања: по броју епизода и страница, и датуму настанка епизода. На свакој страни налазила би се, испод потписа њега и сценаристе, два броја раздвојена цртицом. Први број би означавао епизоду серијала, а други укупан број страница. (Странице конкретне епизоде би се понекад налазиле у доњем десном углу.) Рецимо, ако би испод стилски украшеног потписа аутора (нпр. Kerac & Obradović) видели да стоји 8-148, то би значило да читате 8. епизоду, а да је укупно нацртано 148 страница стрипа. Овакав систем, међутим, није уведен одмах, већ тек од 6. епизоде Кобре (1979. године). Пре тога је други број означавао једноставно број странице те епизоде.

Особености обележавања датума настанка[уреди]

Керац је обавезно у свакој епизоди оставио по најмање један датум који би прецизно обележавао када је стрип настао. Рецимо, на pp. 210 у 11. епизоди Кобре у једном кадру може да се види број 270480. То значи да је та табла (страница) настала 27. априла 1980. год. што такође даје индикацију када је настала и цела епизода.

Признања (секција под израдом)[уреди]

  • Звање Витез од духа и хумора (Гашин сабор, 2018), додељују Центар за уметност стрипа Београд при Удружењу стрипских уметника Србије и Дечји културни центар Београд[3]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]