Пређи на садржај

Бранко Јунгић

С Википедије, слободне енциклопедије
Бранко Јунгић
Усташе тестером одсецају главу српском цивилу
Датум рођењаоко 1920.
Место рођењаГрбавциКраљевина Југославија Краљевина СХС
Датум смрти8. јул 1942.(1942-07-08) (21/22 год.)
Место смртиСтара ГрадишкаНДХ
Узрок смртизаклан убијен од усташа

Бранко Јунгић (око 1920 — 1942) је био Србин рођен у Грбавцима, општина Градишка. Слика његове смрти постала је симбол злочина усташа над Србима. Усташе су му тестером за дрво одсекли главу.[1]

Биографија

[уреди | уреди извор]

Бранко је рођен у месту Грбавци испод Поткозарја. Послије одслуженог војног рока у Карлобагу вратио се у родни крај и постао трговачки помоћник, био је цивил српске националности. Ту га затиче и Други свјетски рат, након стварања Независне Државе Хрватске.

Усташе су му одсекли главу због одбијања да пређе са православља на католичанство. Присилили су га да дуго клечи на голој земљи, и док је он био тако ослоњен левом руком на земљу, како би одржао равнотежу, усташе су му на монструозан начин мученички, тестером за дрво, под једном јабуком бјелицом у Грбавцима одсекли главу.

Прота Милан Матавуљ забиљежио је да је Бранко пострадао, послије Ивањдана, 8. јула 1942. године.[2]

Његово мучеништво представља врхунац страдања српског народа Градишке и Поткозарја. Фотографија која показује Бранково погубљење пронађена је у џепу мртвих усташа 1945. године. Тестера којом је убијен Бранко била је у Бањалуци до 1992. године.

Усташе су врло често употребљавали најпримитивније оружје, као што су вилице, лопатице, чекићи и тестера, да би мучили своје жртве прије погубљења. На овој фотографији усташе држе нож, пиштољ и пилу. Они муче православног Србина пре него што су га погубили. Горња фотографија и цитат су из књиге барона Авра Манхатана „Ватикански холокауст“, страна 78.[3]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Ustaše sawing off the head of a Serb civilian, Branko Jungić.
  2. ^ „Branko Jungić i njegovo mučeništvo”. Архивирано из оригинала 11. 03. 2021. г. Приступљено 03. 03. 2021. 
  3. ^ Dramatic Photos - Ustashi cruelty (9. 8. 2019). „They are torturing an Orthodox Serb”. web.archive.org. Архивирано из оригинала 09. 08. 2019. г. Приступљено 11. 03. 2021. 

Литература

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]