Бранко Јунгић

С Википедије, слободне енциклопедије
Бранко Јунгић
Усташе убијају Бранка Јунгића.jpg
Усташе тестером одсецају главу српском цивилу
Датум рођењаоко 1920.
Место рођењаГрбавци
 Краљевина Југославија Краљевина СХС
Датум смрти8. јули 1942.
Место смртиСтара Градишка
  НДХ
Узрок смртизаклан убијен од усташа

Бранко Јунгић (око 1920 — 1942) је био Србин рођен у Грбавцима, општина Градишка. Слика његове смрти постала је симбол злочина усташа над Србима. Усташе су му тестером за дрво одсекли главу.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Бранко је рођен у месту Грбавци испод Поткозарја. Послије одслуженог војног рока у Карлобагу вратио се у родни крај и постао трговачки помоћник, био је цивил српске националности. Ту га затиче и Други свјетски рат, након стварања Независне Државе Хрватске.

Усташе су му одсекли главу због одбијања да пређе са православља на католичанство. Присилили су га да дуго клечи на голој земљи, и док је он био тако ослоњен левом руком на земљу, како би одржао равнотежу, усташе су му на монструозан начин мученички, тестером за дрво, под једном јабуком бјелицом у Грбавцима одсекли главу.

Прота Милан Матавуљ забиљежио је да је Бранко пострадао, послије Ивањдана, 8. јула 1942. године.[2]

Његово мучеништво представља врхунац страдања српског народа Градишке и Поткозарја. Фотографија која показује Бранково погубљење пронађена је у џепу мртвих усташа 1945. године. Тестера којом је убијен Бранко била је у Бањалуци до 1992. године.

Усташе су врло често употребљавали најпримитивније оружје, као што су вилице, лопатице, чекићи и тестера, да би мучили своје жртве прије погубљења. На овој фотографији усташе држе нож, пиштољ и пилу. Они муче православног Србина пре него што су га погубили. Горња фотографија и цитат су из књиге барона Авра Манхатана „Ватикански холокауст“, страна 78.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ustaše sawing off the head of a Serb civilian, Branko Jungić.
  2. ^ „Branko Jungić i njegovo mučeništvo”. Архивирано из оригинала на датум 11. 03. 2021. Приступљено 03. 03. 2021. 
  3. ^ Dramatic Photos - Ustashi cruelty (9. 8. 2019). „They are torturing an Orthodox Serb”. web.archive.org. Архивирано из оригинала на датум 09. 08. 2019. Приступљено 11. 03. 2021. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]