Брајан Меј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Брајан Меј
Queen 2005 1010016.JPG
Брајан Меј на концерту у Франкфурту 2005.
Основне информације
Пуно имеБрајан Харолд Меј
Датум рођења(1947-07-19)19. јул 1947.(71 год.)
Место рођењаХемптон, Уједињено Краљевство
Активни период1965 - данас
Занимањемузичар, астрофизичар, аутор
Жанр(ови)рок
Инструмент(и)гитара, глас, клавир
Издавачка кућаХоливуд Парлофон
Везани чланциКвин, Адам Ламберт, Кери Елис, Пол Роџерс

Брајан Меј (енгл. Brian May рођен 19. јула 1947. године у Хемптону у Мидлсексу) је гитариста енглеске рок групе Квин. Као гитариста, познат је по својим рифовима и соло деоницама, јединственом звуку, као и по чињеници да, заједно са својим оцем, сам саставио своју гитару. Аутор је многих песама по којима је група Квин позната, као што су „We Will Rock You“, „Tie Your Mother Down“, „Who Wants to Live Forever“ и „I Want It All“.

Брајан је завршио факултет за физику и астрономију и кратко је радио као наставник. Напустио је докторске студије кад је Квин стекао популарност и завршио их је 30 година касније.

Брајан је компоновао музику за велики број Квин песама и певао пратеће вокале, као и водеће вокале на неким песмама.

Музичка каријера[уреди]

1968.-1970.: Смајл[уреди]

Меј је формирао бенд Смајл 1968. Тим Стафел је био басиста и певач, док је Тејлор био на бубњевима (Такође свирао у групи Квин). Бенд је био активан само две године, јер је Тим изгубио интересовање. Брајан и Роџер су волели да раде заједно, па су основали аудицију за певача. Фреди Меркјури је сам био фан Смајла, пријавио се за певача, и тако је настала група Квин.

1970.- данас: Квин[уреди]

Меј је био нижи глас и група је била састављена од троделних хармонија: Роџер - највиши глас, Фреди - средњи глас, Брајан - најнижи глас. Поред пратећих вокала, у неким песмама је певао и водеће вокале. Неке од њих су: ’39, Sail Away Sweet Sister, Long Away, All Dead All Dead, Sleeping on The Sidewalk и многе друге.

Кроз године, Меј је написао доста песама за Квин, и написао много хитова као што су: ”We Will Rock You”, Who Wants to Live Forever, Mother Love, I Want It All итд. Меј и Меркјури су писали највише песама на сваком албуму.

После невероватно познатог концерта Лајв Ејд (eng. Live Aid) Фреди је предложио да напишу песму заједно и резултат је била песма названа ”Једна Визија” (eng. ”One Vision”) где је Меј углавном био на музици и текст је написан од стране свих четири члана групе. На албуму The Miracle је одлучено да се кредитује цео бенд, без обзира на то ко је био главни писац. На том албуму је компоновао песме Scandal, I Want It All и дорадио је на песмама Party и Was It All Worth It. На ”Innuendo” - у је Мејево ремек дело, инструментал Bijou. Неке песме које је компоновао за свој први соло албум су заврсиле на Квин албуму Innuendo.

Године 2004, Меј и Тејлор су објавили да ће ићи на турнеју после 18 година, са музичаром Полом Роџерсом, 2009. Роџерс је изашао из састава. Међутим, од 2011. Роџер и Брајан иду на турнеју са Адамом Ламбертом. Овај састав и дан данас иде на турнеје и ствара велики успех.

Спољашње везе[уреди]