Брегалничка битка

С Википедије, слободне енциклопедије
Брегалничка битка
Део Другог балканског рата
Bregalnicka bitka.jpg
Распоред снага током Брегалничке битке
Време:30. јун‒9. јул 1913.
Место:Брегалница
Исход: Победа Србије и Црне Горе
Сукобљене стране
Краљевина Србија
Краљевина Србија
Краљевина Црна Гора
Краљевина Црна Гора
Бугарска
Краљевина Бугарска
Команданти и вође
Краљевина Србија Александар I Карађорђевић
Краљевина Србија Радомир Путник
Краљевина Србија Петар Бојовић
Краљевина Србија Живојин Мишић
Бугарска Михаил Савов
Бугарска Вичо Диков
Бугарска Кочевски
Бугарска Ратко Димитријев
Јачина
191.000 војника, 253 оруђа 184 000 војника, 130 оруђа
Жртве и губици
16.620 (3000 мртвих) око 20.000

Битка на Брегалници водила се у времену од 30. јуна до 9. јула (17–25. јун по старом календару) 1913. године. Отпочела је изненадним ноћним нападом бугарске војске на српске положаје на реци Брегалници.

Предисторијат и ток битке[уреди | уреди извор]

После Првог балканског рата, српски и бугарски дипломати се нису могли договорити око поделе територија које су освојиле од Османског царства. Србија је, по савезном уговору, сматрала да се решење спора преда арбитражном суду Русије. Али Бугарска, под утицајем војничке партије, а подстицана Аустроугарском, није хтела да сачека решење руског цара, већ је 30. јуна 1913, без најаве рата, извршила препад на српску и грчку војску и тиме започела рат, а у исто време и битку на српском фронту. Простор на коме се одвијала битка, протеже се од Царевог врха на Осоговској планини, па низ оба његова гребена, који се спуштају на југ и југозапад, обема странама Злетовске реке до њеног ушћа у Вардар.

У бици су учествовале 1. и 3. армија, 7 пешадијских и 1. коњичка дивизија (127 батаљона, 253 топа и 33 ескадрона), свега око 176.000 бораца са 253 топа са српске стране; са бугарске стране 4 армија, македонско-једренско ополчење, 4 дивизије и 3 бригаде (95 батаљона, 230 топова), око 130.000 бораца.

Бугарски план за битку био је да концентрисаним снагама 4. армије изврше изненадан препад на српску војску, да поведу офанзиван бој с ограниченим циљем (заузимање спорног територија), у којем да потуку српску војску на фронту од Вардара дуж Брегалнице и Злетовске реке до Царевог врха, и да заузму Овчје Поље.

Српски план за битку заснивао се на ратном плану, који је предвиђао стратегијски дочек бугарског напада на брегалничком фронту и по одбијању овога, прелаз у наступање треће српске армије у вези са Грцима. Упркос томе што је план предвиђао напад Бугара, а српска војска је донекле била на опрезу, ипак се није знало време бугарског напада и битка је била изненадна за њу.Српска војска је била стационирана на положају Јежево брдо.[1] Бугари су у почетним фазама битке имали предност изненадног напада и бројчану надмоћ, али су њихови генерали учинили стратешку грешку. У ишчекивању интервенције западних сила и жељи да заузму што више територије, бугарска војска развлачи своје трупе и након одлучног српског отпора и противнапада трпе пораз. [2]

Губици код 1. и 3. српске армије били су око 20.000 мртвих и рањених, код 4. бугарске армије око 30.000 мртвих, рањених и заробљених.

Најжешћи бој је доживела Тимочка дивизија, која је успешно бранила јурише два пута надмоћнијих Бугара.[тражи се извор]

Последице[уреди | уреди извор]

Срби су добили материјалну и моралну победу, а заробили су и велики плен и знатан број бугарских војника. Бугарски ратни план потпуно је растројен и они су били принуђени да пређу у дефанзиву. Поседице ове битке биле су улазак и Румуније и Османског царства у рат против Бугарске и убрзање завршетка рата.

Парола српска била је тада: За Косово - Куманово! За Сливницу - Брегалницу![3]

После пораза смењен је и водећи бугарски генерал Михаил Савов, а и нова влада је састављена.

Катастрофалне последице битке на Брегалници су дошле и на другим фронтовима. Кад су видели слом бугарске армије код Брегалнице, Бугарску су напале 13. јула Румунија и Османско царство, што је Бугарској донело велике губитке читавих покрајина (Румунија је заузела Добруџу, а Османско царство Једрене, са целом покрајином коју су изгубили у Првом балканском рату).

Спомен-капела са костурницом Каленица код Штипа подигнута је 1928. године. Ту је било сахрањенo око 6 хиљада погинулих српских војника. Током 1941. године уништили су је бугарски фашисти. На том месту је 2015. године подигнута спомен-плоча.[4]

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Током 10. и 11. jула 1913. године сниматељи продуцента Ђоке Богдановића су камерама забележили напад на Жедилово у близини Ћустендила, током Брегалничке битке, од стране XII пука Цар Лазар из састава Шумадијске дивизије првог позива под командом Миливоја Стојановића Брке. Такође је филмски архив у Берлину открио снимак под називом „Битка на Брегалници” који је 2018. био приказан у Југословенској кинотеци.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ https://prvisvetskirat.rs/balkanski-ratovi/drugi-balkanski-rat/bitka-na-bregalnici/zavrsetak-bitke-na-bregalnici/
  2. ^ Национална Географија Септембар 2013., стр. 107,114,115
  3. ^ "Београд у Великом рату 1914-1918", илустрована монографија, Београд ????
  4. ^ „Ploča umesto kosturnice”. NOVOSTI (на језику: српски). Приступљено 2021-03-17. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]