Брејкденс

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Брејкденс

Брејкденс (енгл. Breakdance) је настао седамдесетих година прошлог века на улицама јужног Бронкса. Играли су га претежно амерички дечаци. Карактеришу га атрактивни и захтевни покрети као што су обртаји, ветрењаче, замаси и рад ногу, разне акробације.

Већина покрета се изводе на поду. Има доста сличности са друштвеним – фолклорним плесом западно-афричких народа (Мали, Замбија, Сенегал), али је настао спонтано на улицама америчких градова да би се наредних 10 година проширио по целом свету. Брејкденс је најзахтевнији улични плес и не треба га мешати са осталим као што су хип хоп, стрејт денс, електрични буги

Данас у школама плеса се уче сви плесови, а брејкденс је круна свега.

Брејкденс могу тренирати дечаци, младићи, а такође и девојке. Потребно је да су здрави и у доброј психофизичкој кондицији. Ако нису, у школи плеса ће стећи потребну кондицију и снагу. Прво се уче мање захтевни и лакши покрети, ради се загревање и кондициони тренинзи па ако се пажљиво прате инструктори, уз одговарајућу упорност резултати су видљиви већ после 3 месеца.

Потребна опрема: удобне патике, штитници за зглобове, рукавице без прстију за шаке, одговарајуће капе, удобна и одговарајућа тренерка или прикладна одећа.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]