Бригадни генерал

С Википедије, слободне енциклопедије
Ознака чина Бригадног генерала (ОФ6) у Војсци Србије
Копнене војске
Ваздухопловства и противваздушне одбране

Бригадни генерал је у Војсци Србије је први (почетни) генералски чин. Чин бригадног генерала први пут је установљен у Француској у XVIII веку. У војсци Краљевине Србије овај чин био је предложен изменама и допунама војног закона из 1898. године које би биле уведене у закон о Устројству војске из 1886. године.

У Војсци Краљевине Југославије је постојао од 1923. до 1945. године. Уведен Законом о војсци и морнарици од 19. јула 1923. године. Према тадашњем правилнику о унапређењима генерала у чин бригадног генерала могао је бити унапређен сваки пуковник који поред општих услова, морао провести у свом чину најмање четири године а такође је морао имати нижу школу Војне академије или страну школу у истом рангу. Такође је морао успешно командовати пуком било ког рода најмање годину дана. У ваздухопловству је за овај чин било потребно да кандидат командује ваздухопловним пуковима. У морнарици Краљевине Југославије чин бригадног генерала одговарао је чину контраадмирала.[1] У осталим ратним морнарицама и Речној флотили Војске Србије чин бригадног генерала одговара чину комодора адмирала, док у Полицији Србије одговара чину генерала полиције. Током Другог светског рата, на територији Југославије, чин бригадног генерала су користили једино припадници Југословенске војске у отаџбини док су друге формације попут партизана и усташа усвојиле германско-руски систем рангирања.

Чин бригадног генерала је у Војску Србије враћен 2006. године.

Изглед еполете[уреди | уреди извор]

Ознака за ревере (крагне) на униформи са златним храстовим листовима за све генералске чинове КоВ и РВиПВО од ЈНА (1951) до садашње Војске Србије

Изглед еполете бригадног генерала Војске Србије задржан је из периода ЈНА, ВЈ и ВСЦГ и благо модификован. У том периоду означавао је генералски чин генерал-мајора. Еполета је оивичена украсним испреплетаним златним ширитом, док се у еполети налазе два златна свежња пшеничног класја на којима се налазе два златна укрштена војна мача који означавају КоВ и златни орао раширених крила који означава РВиПВО изнад њих је једна златна розета.

У ренијем периоду постојања ЈНА до 1992. године уместо једне розете била је једна златна петокрака звезда која је симболизовала социјализам као и у већини армија социјалистичких држава. Након 1992. године у Војсци Југославије/Војсци Србије и Црне Горе задржан је постојећи изглед са једном златном петокраком звездом зато што је СР Југославија/Србија и Црна Гора била држава-континуитета СФР Југославије. Формирањем Војске Србије од 2006. године једна златна розета замењује постојећу једну златну петокраку звезду.

Еполете Краљевине СХС/Југославије[уреди | уреди извор]

Генералштабни Бригадни генерал (1923—1945) Пешадијски и интендантски бригадни генерал (1923—1945) Коњички бригадни генерал (1923—1945) Артиљеријски и артиљеријско-технички бригадни генерал (1923—1945) Геодетски, инжињерски и инжињерско-технички бригадни генерал (1923—1945) Санитетски бригадни генерал (1923—1945) Судски бригадни генерал (1923—1945) Ваздухопловни бригадни генерал (1923—1937) Ваздухопловни бригадни генерал (1937—1945) Жандармеријски Бригадни генерал (1923—1945)
Ознака чина Бригадног генерала у Војсци Србије из 2006.
Копнене војске
Ваздухопловства и противваздушне одбране

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Бјелајац 2004, стр. 14.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]