Бригсова иницијатива

Из Википедије, слободне енциклопедије

Бригсова иницијатива (engl. Briggs Initiative),[1] позната и по званичном називу Калифорнијски предлог 6 (engl. California Proposition 6),[2] је била референдумска иницијатива на изборима у Kалифорнији 7. новембра 1978. Иницијатива је предвиђала отпуштање и забрану предавања и рада у јавним школама у Калифорнији за свакога ко „заговара, намеће, охрабрује или промовише хомосексуалне ​​активности“.[1] Предлагач иницијативе био је конзервативни политичар Џон Бригс. Иницијатива није прошла на референдуму.

Позадина[уреди]

Позната пјевачица Анита Брајант је 1977. повела кампању за укидање локалног закона који је забрањивао дискриминацију на основу сексуалне оријентације у округу Дејд у америчкој савезној држави Флорида. Кампања Аните Брајант и њене организације Спасите нашу дјецу (engl. Save Our Children) привукла је велику медијску пажњу, а на референдуму је закон против дискриминације укинут. Велика већина (69%) бирача је гласала за укидање закона. Охрабрени резултатима овог референдума конзервативци широм Сједињених Америчких Држава су кренули у обарање сличних закона. Неколико савезних држава је отишло и корак даље, забранивши хомосексуалцима и лезбијкама предавање и рад у државним школама. Овакве законе донијели су Оклахома и Арканзас.[3][4]


Иницијатива[уреди]

У ноћи када су објављени резултати референдума у округу Дејд, Џон Бригс је био у маси која је прослављала укидање закона против дискриминације, заједно са Анитом Брајант. Са амбицијама да постане гувернер Калифорније, а задивљен рекордном излазношћу бирача у округу Дејд, дошао је на идеју да предложи сличну мјеру и у Калифорнији. Проблем је, међутим, био тај што у Калифорнији нису постојали слични закони који су забрањивали дискриминацију на основу сексуалне оријентације, те није било ништа што би се могло оборити. Имајући то у виду предложио је закон којим ће се хомосексуалцима забранити да предају у државним школама. Свој предлог је образложио на следећи начин:

Кампања[уреди]

У кампањи против Бригсове иницијативе, посебно се истакао геј активиста Харви Милк.[5] Геј активисти су примијенили другачију стратегију од оне која је виђена у Флориди. Обилазили су домаћинства, и ишли од врата до врата, објашњавајући штетност предложене иницијативе. Неколико дана пред референдум, Роналд Реган се у једној новинској колумни изјаснио против иницијативе.[6] Све ово је помогло да иницијатива буде одбачена на референдуму.

Исход[уреди]

Бригсова иницијатива је одбачена на референдуму 7. новембра 1978. За иницијативу је гласало 41,6 % бирача, док је 58,4 % било против.[7] Иницијатива је поражена чак и у Бригсовом округу Оранџ, упоришту конзервативизма у Калифорнији. Одбацивање Бригсове иницијативе је био први велики пораз кампање коју је започела Анита Брајант у округу Дејд, 1977.

Резултати:

 • За: 2.823.293 (41,6%)
 • Против: 3.969.120 (58,4%)
 • Важећи гласови: 6.792.413(95,3%)
 • Неважећи гласови: 339.797 (4,7%)
 • Укупно: 7.132.210
 • Излазност:70,41%

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. 1,0 1,1 Rimmerman, Craig (Новембар, 2001). „From Identity to Politics: The Lesbian and Gay Movements in the United States”. Temple University Press.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
 2. Stockton-San Joaquin County Public Library. „Ballot Propositions June 1978-June 1998”. Stockton-San Joaquin County Public Library. 
 3. Lipkin, Arthur (Децембар, 2000). „Understanding Homosexuality, Changing Schools”. Westview Press.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
 4. Shilts, Randy (1988). „The Mayor of Castro Street: The Life and Times of Harvey Milk”. St. Martin's Griffin. 
 5. McKinley, Jesse (1. 11. 2008). „Back to the Ramparts in California”. NYT. Приступљено 7. 12. 2008. 
 6. Reagan, Ronald (01. новембар 1978). „Editorial: Two Ill-advised California Trends”. Los Angeles Herald-Examiner. стр. A19.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
 7. Secretary of State, Statement of Vote, 1978

Литература[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Спољашње везе[уреди]