Брижит Биерлејн

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Брижит Биерлејн
Brigitte Bierlein (cropped).jpg
Брижит Биерлејн
Биографија
Датум рођења25. јун 1949.
Место рођењаБеч
Аустрија под савезничком окупацијом
УниверзитетУниверзитет у Бечу
Политичка
партија
независни политичар
1. јануар 2003 — 22. фебруар 2018.
Канцелар(и)Герхард Шисел
ПретходникКарл Коринек
НаследникКристоф Грабенвартер
23. фебруар 2018 — 3. јун 2019.
Канцелар(и)Себастијан Курц
ВицепредседникКристоф Грабенвартер
ПретходникГерхарт Холцингер
Тренутна функција
Функцију обавља од 3. јун 2019 -
ПредседникАлександер ван дер Белен
ПретходникСебастијан Курц

Брижит Биерлејн (рођена 25. јуна 1949.) је аустријски правник и политичар, која је од 3. јуна 2019. године канцелар Аустрије.Била је и главни јавни тужилац од 1990. до 2002. и члан Извршног одбора Међународног удружења тужилаца од 2001. до 2003. године. Биерлејн је постала судија Уставног суда Аустрије 2003. године. Била је и председник Уставног суда од јануара 2018. до јуна 2019. године и то као прва жена на тој функцији.

Након афере Ибица, аустријски председник Александар ван дер Белен ју је именовао за привременог канцелара 30. маја 2019. године,а након пада владе Себастијана Курца. Она је прва жена на овој функцији у Аустрији и на њој ће бити до следећих парламентарних избора који би требало да се одрже до септембра 2019.

Детињство и младост[уреди]

Брижит Биерлејн је рођена у Бечу, 25. јуна 1949. године и то док је град био под савезничком окупацијом. Отац јој је био државни службеник, а мајка домаћица. Дипломирала је 1967. године у Гимназији Кундамангасе.

Судска каријера[уреди]

Брижит је желела да студира уметност и архитектуру и требало је да упише Универзитет примењених уметности. Мећутим, на савет своје мајке, уписала је право и докторирала га је 1971. године.

Након четири године потраге за послом, 1975. године је постала судија Окружног суда "Инере Штат" у Бечу, а потом и Окружног суда у Бечу. Године 2002. је именована за потпредседника Уставног суда Републике Аустрије, а 31. децембра 2017. године је постала в.д. председника Уставног суда, након оставке Герхарта Холцингера. На иницијативу Слободарске партије Аустрије именована је, од стране председника Белена, на функцију председника Уставног суда.

Политика[уреди]

Брижит Биерлејн има блиске односе са Аустријском народном партијом и Слободарском партијом Аустрије. 1. јануара 2019. године је као председник Уставног суда легализовала истополне бракове у Аустрији. Сматра се за политичарку десног центра. Она је прва жена канцелар у историји Аустрије, а њено именовање је договорено са свим парламентарним странкама.

Приватни живот[уреди]

Биерлејн није удата и нема деце. Живи у ванбрачној вези са контроверзним судијом у пензији Ернестом Маурером, који је познат по ослабађајућој пресуди за Дејвида Ирвинга, британског научника који пориче Холокауст. Брижит воли да посећује позоришта, опере и музеје, а поседује и префињену колекцију слика модерне уметности. Воли и скијање и једрење. Носилац је Великог ордена части у сребру за одану и часну службу Републици Аустрији.