Брионска декларација

Из Википедије, слободне енциклопедије

Брионска декларација је документ који су потписали на Брионима 7. јула 1991. године представници Словеније, Хрватске и СФРЈ уз асистенцију представника Европске заједнице. Овим документом заустављена су дејства ЈНА на простору Словеније чиме је завршен рат у Словенији, а Словенија и Хрватска су се обавезала да замрзну активности за незавност у периоду од три месеца. Прихваћено је да у Словенију и Хрватску дођу посматрачи Европске заједнице.

Учесници преговора[уреди]

Делегацију Европске заједнице сачињавала су три министра спољних послова: Ханс ван ден Брук (Холандија), Жак Пос (Луксембург) и Жоао де деус Пинеиро (Португал).

Југословенска делегација састојала се од председника СИВ Анте Марковића, министра унутрашњих послова Петра Грачанина, министра спољних послова Будимира Лончара, вицеадмирала Стана Бровета, председника Председништва СФРЈ Борисава Јовића и чланова колективног Председништва СФРЈ без представника аутономних покрајина.

Словенију су представљали председник Милан Кучан, премијер Лојзе Петерле, министар спољних послова Димитриј Рупел и словеначки представник у Председништву СФРЈ Јанез Дрновшек и председник словеначког парламента Франце Бучар.

Хрватску је представљао председник Фрањо Туђман.

Извори[уреди]