Брионска декларација

Из Википедије, слободне енциклопедије
Брионска декларација
Slovenia Croatia and Yugoslavia location map.svg
Словенија (зелено), Хрватска (црвено) и остатак Југославије (блиједо жута) у вријеме потписивања Брионске декларације
Израђен 5. јул 1991.
Потписан 7. јул 1991.
Локација Бриони
Медијатори Ханс ван ден Брук, Жоао де Деус Пинхерио и Жак Пос
Потписници Милан Кучан, Фрањо Туђман, Анте Марковић, Будимир Лончар, Петар Грачанин, Стане Бровет, Богић Богићевић, Јанез Дрновшек, Бранко Костић, Стјепан Месић и Васил Тупурковски
Стране  Република Хрватска
 Република Словенија
 Социјалистичка Федеративна Република Југославија

Брионска декларација је документ који су потписали представници Републике Словеније, Републике Хрватске и Социјалистичке Федеративне Републике Југославије под политичким покровитељством Европске заједнице на Брионима 7. јула 1991. године. Споразумом је настојано да створи окружење у коме би могли да се одрже даљњи преговори о будућности Југославије. Међутим, на крају се предсједник Савезног извршног вијећа Анте Марковић изоловао у нади да ће сачувати Југославију и потпуно прекинуо било који облик утицаја Федерације на Словенију. То је значило да се Југословенска народна армија (ЈНА) фокусирала на борбу у Хрватској, стварајући преседан преправљања међународних граница и стављајући на коцку интерес ЕЗ за рјешење југословенске кризе.

Споразумом су прекинута непријатељства између ЈНА и Територијалне одбране Словеније током Десетодневног рата. Словенија и Хрватска су се сложели да суспендују дјелатности које произилазе из њихових декларација о независности од 25. јуна на три мјесеца. Документом је ријешено питање граничне и царинске контроле словеначке границе, контрола над ваздушним саобраћајем и одобрена размјена заробљеника. Бринска декларација је такође била основа за посматрачку мисију која ће пратити спровођење споразума у Словенији. Једанаест дана након потписивања декларације, Савезно извршно вијеће је повукло ЈНА из Словеније. Декларација није имала утицај на борбе у Хрватској.

Спољашње везе[уреди]