Пређи на садржај

Бриош

С Википедије, слободне енциклопедије
Бриош
Бриош

Бриош је пециво француског порекла, које личи на веома обогаћени хлеб. Припрема се на исти начин као и обичан хлеб. Веома висок садржај јаја и маслаца омогућују да бриош има богат изглед и нежну али хрскаву кору, што га чини омиљеним избором широм Француске за доручак или ужину.[1]

Етимологија

Иако су постојале многобројне дебате у вези са пореклом речи „бриош“ , данас је опште прихваћено схватање да та реч потиче од француског глагола „broyer”, што значи „гњечити“.

Историја[уреди | уреди извор]

Реч „бриош“ је први пут упортебљена у француском језику 1404. године, када је описана као „зачињени хлеб или „земичка“.[2] У Француској се развио као „врста хлеба, унапређена, временом од стране кувара и пекара, са мало маслаца, јајима, шећером итд... Развио се од обичног белог, црквеног хлеба који је временом постајао квалитетнији, а самим тим и скупљи“. Све више и више добија на значају у 18. веку, јер је маслац тада био коришћен у великој мери. Пекари су у то време успевали да произведу и до 250кг бриоша дневно, за време тржишних дана.

Састојци[уреди | уреди извор]

Тесто[уреди | уреди извор]

Припрема[уреди | уреди извор]

Измрвити квасац у посуду, додати мало шећера, брашна и воду, промешати и оставити да одстоји 15минута. Додати уље, остатак шећера, со и умућена јаја, сјединити све, прекрити посуду крпом и оставити 20-25 минута, да се величина теста удвостручи. Након тога узети тесто, згњечити га рукама и оставити у фрижидеру да преноћи. Након вађења теста из фрижидера, разделити га на једнаке делове, обликоване у лоптице. Од сваког дела посебно исплести мале плетенице чији крајеви морају бити подвијени да би се формирао округли облик. Ставити припремљени бриош у посуду за печење, премазати истопљеним маслацом, ставити у загрејану рерну и пећи на 220°C око 20 минута, 5 минута пре краја печења премазати бриош умућеним јајетом да би пециво добило златну боју и сјај.

Послуживање[уреди | уреди извор]

Бриош се може послуживати самостално или као подлога разноразним дезертима за доручак или ужину. Осим тога, бриош има и друге улоге у кухињи и може бити служен уз главно јело и вечеру.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Robuchon, Joel, ур. (2007). Le Grand Larousse Gastronomique. Paris: Larousse. стр. 134. ISBN 978-2-03-582360-1. 
  2. ^ „Brioche”. Le Trésor de la Langue Française informatisé. Analyse et Traitement Informatique de la Langue Française. Приступљено 19. 6. 2011.