Бриош

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бриош
Бриош
Бриош

Бриош је пециво француског порекла, које личи на веома обогаћени хлеб. Припрема се на исти начин као и обичан хлеб. Веома висок садржај јаја и маслаца омогућују да бриош има богат изглед и нежну хрскаво, који му омогућавају да се нађе на бројним трпезама широм Француске за време доручка или ужине.[1]

Етимологија

Иако су постојале многобројне дебате у вези са пореклом речи „бриош“ , данас је опште прихваћено схватање да та реч потиче од француског глагола „broyer”, што значи „гњечити“.

Историја[уреди]

Реч „бриош“ је први пут упортебљена у француском језику 1404. године, када је описана као „зачињени хлеб или „земичка“.[2] У Француској се развио као „врста хлеба, унапређена, временом од стране кувара и пекара, са мало маслаца, јајима, шећером итд... Развио се од обичног белог, црквеног хлеба који је временом постајао квалитетнији, а самим тим и скупљи“. Све више и више добија на значају у 18. веку, јер је маслац тада био коришћен у великој мери. Пекари су у то време успевали да произведу и до 250кг бриоша дневно, за време тржишних дана.

Састојци[уреди]

Тесто[уреди]

Припрема[уреди]

Измрвити квасац у посуду, додати мало шећера, брашна и воду, промешати и оставити да одстоји 15минута. Додати уље, остатак шећера, со и умућена јаја, сјединити све, прекрити посуду крпом и оставити 20-25 минута,да се величина теста удвостручи. Након тога узети тесто, згњечити га рукама и оставити у фрижидеру да преноћи. Након вађења теста из фрижидера, разделити га на једнаке делове, обликоване у лоптице. Од сваког дела посебно исплести мале плетенице чији крајеви морају бити подвијени да би се формирао округли облик. Ставити припремљени бриош у посуду за печење, премазати истопљеним маслацом, ставити у загрејану рерну и пећи на 220 °C око 20 минута, 5 минута пре краја печења премазати бриош умућеним јајетом да би пециво добило златну боју и сјај.

Послуживање[уреди]

Бриош се може послуживати самостално или као подлога разноразним дезертима за доручак или ужину. Осим тога, бриош има и друге улоге у кухињи и може бити служен уз главно јело и вечеру.

Референце[уреди]

  1. ^ Robuchon, Joel, ур. (2007). Le Grand Larousse Gastronomique. Paris: Larousse. стр. 134. ISBN 978-2-03-582360-1. 
  2. ^ „Brioche”. Le Trésor de la Langue Française informatisé. Analyse et Traitement Informatique de la Langue Française. Приступљено 19. 6. 2011.