Пређи на садржај

Британски мандат над Палестином

С Википедије, слободне енциклопедије

Британски мандат над Палестином
Mandatory Palestine
Владавина
Историја
Географија
Површина
 — укупно
Становништво
 — 
 — густина
Економија
Остале информације
Временска зонаUTC 

Границе Палестине 1922.
Застава Британског мандата у Палестини

Британски мандат над Палестином[а][1] је био геополитички ентитет под британском управом, издвојен из османске Јужне Сирије након Првог светског рата. Британска цивилна управа у Палестини је трајала од 1920. до 1948.

Године 1917, током Првог светског рата, Велика Британија је поразила османске снаге и успоставила војну управу над окупираним територијама бивше османске Сирије.[2] Територија је остала под британском војном управом током рата и после њега. Британци су тражили да добију легитимитет за своју контролу над територијом и то су добили стицањем мандата од Друштва народа у јуну 1922. Званични циљ мандата Друштва народа је да се управља деловима распалог Османског царства, које је владало Блиским истоком од 16. века, до тренутка када ће те територије бити у стању да саме управљају собом. Цивилна управа је формализована уз сагласност Друштва народа 1923. године као Британски мандат над Палестином, који је покривао две административне области. Земља западно од реке Јордан, под именом Палестина, је била под директном британском управом до 1948. док је земља источно од Јордана била полунезависни регион под именом Трансјорданија, под владавином хашемитске династије из Хиџаза и која је стекла независност 1946.

За време постојања Британског мандата, у области је забележен успон два главна националистичка покрета, један међу Јеврејима, а други међу Арапима. Ривалство и непријатељство та два покрета су имали значајан утицај на историју тог периода, а врхунац насиља је забележен у Арапској побуни 1936-1939. и грађанским ратом 1947-1948. Други светски рат је имао мало директног утицаја на живот у Палестини, али су његове индиректне последице на крају довеле до грађанског рата и повлачења Британаца.

Исход грађанског рата и потоњи Израелско-арапски рат 1948. су довели до примирја 1949. поделом бившег Британског мандата на новонастали Израел са јеврејском већином, јорданском анексијом Западне обале и арапском Свепалестинском управом у појасу Газе под египатском војном окупацијом.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Током свог постојања територија је била позната једноставно као Палестина, али су се касније користили различити други називи и описи, укључујући Мандаторну или Мандатну Палестину, Британски мандат Палестине и Британску Палестину.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „League of Nations decision confirming the Principal Allied Powers' agreement on the territory of Palestine”. Архивирано из оригинала 25. 11. 2013. г. 
  2. ^ Hughes, Matthew, ур. (2004). Allenby in Palestine: The Middle East Correspondence of Field Marshal Viscount Allenby June 1917 – October 1919. Army Records Society. 22. Phoenix Mill, Thrupp, Stroud, Gloucestershire: Sutton Publishing Ltd. ISBN 978-0-7509-3841-9.  Allenby to Robertson 25 January 1918 in Hughes 2004, p. 128

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]