Пређи на садржај

Бркица

С Википедије, слободне енциклопедије

Бркица
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Биномно име
Barbatula barbatula '
L., 1758
Синоними

Nemacheilus barbatulus

Бркица (лат. Barbatula barbatula) је слатководна риба, са дугачким пљоснатим телом, а мала уста су јој окружена брчићима - осетљивим длачицама - и припада фамилији Balitoridae.

  • Локални називи: слиз, бабица

Опис и грађа[уреди | уреди извор]

Бркица је изгледом, захваљујући развијеним брчићима, доста необична риба. Глава је, одозго, нешто спљоштена, а брчићи јој се налазе око уста, и то четири на врху рила, а два у угловима уста. Пеге, које својим шарама подсећају на мермер, формирају попречне пруге дуж сивог тела. На перајима има тамне пеге. За разлику од других, европска бркица нема крљушт и дужина је од 7 до 11 cm..

Навике, станиште, распрострањеност[уреди | уреди извор]

Бркица је широко распрострањена риба која обитава у свим европским водама. Дан проводи сакривена међу камењем и шљунком, а захваљујући својој способности камуфлаже често се не види у бистрим потоцима са шљунковитим дном, незагађеним потоцима и рекама. Ноћу излази из свог склоништа у потрази за храном.

У водама Србије живе три подврсте ове врсте[тражи се извор].

Размножавање[уреди | уреди извор]

Бркица у периоду мрешћења, добија квржице по телу, а то се односи и на мужјаке и женке. Мресте се у пролеће и у току лета, а женка полаже – причвршћује лепљива јаја за водене биљке или песак. Плодност је до 6 000 јаја. Млади се хране ситним организмима дна.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]