Бродоградња

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ово је стара верзија странице коју је уредио InternetArchiveBot (разговор | доприноси) у 12:03, 23. септембар 2018. (Спашавам 1 извора и означавам 0 мртвим. #IABot (v2.0beta9)). Садашња адреса (URL) трајна је веза ка овој верзији која се може значајно разликовати од тренутне.

Иди на навигацију Иди на претрагу
Највећи путнички брод на свету, направљен у Јужној Кореји

Бродоградња је грана транспортне индустрије, тј. машинске индустрије која обухвата изградњу и ремонтовање морских, језерских и речних бродова, чамаца, јахти, као и понтона и у новије време и нафтних платформи.

Развој

Градња пловних средтава постоји од давнина (Кина, Јапан, Средоземље). Први пароброд, конструисао је Француз Роберт Фултон почетком XIX века, а прва пловидба преко Атлантика била је 1819. године од града Савана у САД до Ливерпула и трајала је 25 дана. Највећи успон бродоградња је достигла проналасаком мотора са унутрашњим сагоревањем, након Другог светског рата, а прави процват био је током 1980-их, након чега бележи значаја пад у производњи. Данас је 2/3 бродова на дизел погон, док се остатак још увек креће помоћу паре. Од свега тога чак 40% су танкери који превозе нафту.

Бродоградња у свету

Највећи произвођач бродова до средине 1950-их година било је Уједињено Краљевствостара бродоградитељка света, да би већ 1956. њено место заузео Јапан. Последњих година примат у свету држи Јужна Корејанова бродоградитељка света. Највеће бродоградилиште на свету је Хјундаи, која између осталог производи и аутомобиле. У САД и Европи бродоградња је од 1975. године у кризи. Новија производња која се односи на нафтне платформе, суверено је у рукама Сингапура, док за европске потребе водећу улогу имају бродоградилишта у Великој Британији.

Бродоградња у Србији

Бродоградња у Србији је слабије развијена. Прављењем бродова се баве бродоградилишта у Бездану, Апатину, Новом Саду, Мачванској Митровици, Зрењанину и Београду, а ремонтом се бави бродоградилиште у Кладову.

Види још

Литература

  • Мастило, Наталија (2005):Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултете, Београд
  • Грчић, Мирко (1994): Индустријска географија, Научна књига, Београд

Спољашње везе