Бру на Бојн

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Археолошки локалитет на завоју Бојн
Newgrange.JPG
Светска баштина Унеска
Место  Ирска
Координате 53°41′34″ СГШ; 6°26′58″ ЗГД / 53.69284° СГШ; 6.44932° ЗГД / 53.69284; -6.44932
Укључује
Критеријуми Културно добро: ii, iii, iv
Референца 659
Упис 1993 (17 седница)
Угроженост не
Бру на Бојн на мапи Ирске
Бру на Бојн
Бру на Бојн
Бру на Бојн на карти Ирске

Бру на Бојн (ир. Brú na Bóinne) група је неолитских споменика у округу Мид, у покрајини Ленстер, у Ирској, који су изграђени око 3500—3200 године п. н. е. пре египатских пирамида. То је највећи и један од најважнијих мегалитских праисторијских археолошких локалитета у Европи, и због тога је 1993. године уврштен на УНЕСКОсписак Светске баштине у Европи.[1] Њени неолитске громиле, менхири и долмени су изграђени захваљујући познавању основаних астрономских и научних спознаја, што је најочигледније на подземној гробној дворани Њугранџ.

Светиште Њугранџа

Локалитет окружује река Бојн с три стране, а са северне стране њеном притоком, реком Маток. Тако да је потпуно окружен водом често се назива и ”Завој реке Бојн“, што је неправилан превод ирског назива ”Brú na Bóinne“ што заправо значи ”Палата Бојн“.

Локалитет се састоји од 40 подземних гробних дворана и других споменика од којих су најпознатији концентрисани на северној страни реке (Њугранџ, Ноут, Доут), који су славни и због велике колекције неолитских уметности које су пронађене ту. Ови тумули су грађени на завоју реке и постоје докази да су изграђени од камења с још старијих грађевина, попут мезолитског каменог оруђа. Такође су посвећивани вековима после о чему сведоче гробни дарови из бронзаног, гвозденог, римског доба, па чак и средњег века.

Средишња и највећа гробна хумка Њугранџ је попут друге две велике хумке (Ноут и Доут) изграђен у складу с поравнањем равнодневнице (попут (Стонхенџа у Енглеској), али и други споменици (Когале кромле, Таунлејхол, Монкњутаун, ритуално језеро и др.) такође имају астрономски одређену типографију.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]