Бру на Бојн

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Археолошки локалитет на завоју Бојн
Newgrange.JPG
Светска баштина Унеска
Место Ирска
Координате53°41′34″ СГШ; 6°26′58″ ЗГД / 53.69284° СГШ; 6.44932° ЗГД / 53.69284; -6.44932
Укључује
КритеријумиКултурно добро: ii, iii, iv
Референца659
Угроженостне
Бру на Бојн на мапи Ирске
Бру на Бојн
Бру на Бојн
Бру на Бојн на карти Ирске

Бру на Бојн (ир. Brú na Bóinne) група је неолитских споменика у округу Мид, у покрајини Ленстер, у Ирској, који су изграђени око 3500—3200 године п. н. е. пре египатских пирамида. То је највећи и један од најважнијих мегалитских праисторијских археолошких локалитета у Европи, и због тога је 1993. године уврштен на УНЕСКОсписак Светске баштине у Европи.[1] Њени неолитске громиле, менхири и долмени су изграђени захваљујући познавању основаних астрономских и научних спознаја, што је најочигледније на подземној гробној дворани Њугранџ.

Светиште Њугранџа

Локалитет окружује река Бојн с три стране, а са северне стране њеном притоком, реком Маток. Тако да је потпуно окружен водом често се назива и ”Завој реке Бојн“, што је неправилан превод ирског назива ”Brú na Bóinne“ што заправо значи ”Палата Бојн“.

Локалитет се састоји од 40 подземних гробних дворана и других споменика од којих су најпознатији концентрисани на северној страни реке (Њугранџ, Ноут, Доут), који су славни и због велике колекције неолитских уметности које су пронађене ту. Ови тумули су грађени на завоју реке и постоје докази да су изграђени од камења с још старијих грађевина, попут мезолитског каменог оруђа. Такође су посвећивани вековима после о чему сведоче гробни дарови из бронзаног, гвозденог, римског доба, па чак и средњег века.

Средишња и највећа гробна хумка Њугранџ је попут друге две велике хумке (Ноут и Доут) изграђен у складу с поравнањем равнодневнице (попут (Стонхенџа у Енглеској), али и други споменици (Когале кромле, Таунлејхол, Монкњутаун, ритуално језеро и др.) такође имају астрономски одређену типографију.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]