Брчели

С Википедије, слободне енциклопедије

Брчели је назив за крај у Црмници, на северозападном рубу Скадарског језера. Опкољен је брдима, а у унутрашњости има више брдашца (брчелица) по којима је добио име. Чине га четири села: Горњи Брчели, Доњи Брчели, Томићи и Бријеге.

Помиње се 1326. у повељи Стефана Дечанског, а Томићи названи по братству 1482. у повељи Ивана Црнојевића. Близу Бријега је откривен депо амфора, вероватно из римског доба.

У доба Немањића овде је подигнут манастир Светог Николе, који је дуго био зборно место Црмнице. У Брчелима је боравио, 14191420. године, Балша Трећи Балшић, а једну од две очуване цркве (у „доњем манастиру“) подгла је по предању његова мајка Јелена (кћи кнеза Лазара и супруга Ђурђа Другог (Страцимировића) Балшића). Другу цркву (у „горњем манастиру“) подигао је владика Данило Петровић. У Брчелим ја једно време живио Шћепан Мали и ту је сахрањен. У почетку владавине Петра II овде је отворена основна школа, вероватно прва у Црној Гори (1832).

Главна занимања становништа су земљорадња и сточарство. Куће су камене, једноспратне и двоспратне. У новије време иселило се много становника. У попису 1971 било је 113 домаћинстава са 325 станоовника, а 2003.(последњи попис) 48 домаћинстава, 103 становника.

Познати Брчељани[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ј. Ердељановић: Стара Црна Гора, Српски етнографски зборник 1926. XXXIX;
  • Р Ковијанић: Пмени црногорских племена у которским споменицима (XIV—XVI) II, Титоград 1976.
  • Група аутора: Историјски лексикон Црне Горе, књига 1 „Daily Press-Вијести“, 2006.