Бугарска егзархија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Територија под јурисдикцијом Бугарске егзархије (1870—1878)
Свештеници Бугарске егзархије и ВМРО комите.

Бугарска егзархија (буг. Българска екзархия) је била аутокефална бугарска национална[1][2] црква, основана 28. фебруара 1870. године.[3][4] Бугарској егзархији је 1950. године промењен назив у Бугарска православна црква, који носи и данас. У периоду 1870—1918. и 19411944. њена јурисдикција је обухватала територије које данас припадају различитим државама: целу територију данашње Бугарске, део Македоније и делове Грчке, данашње Турске, Србије, данашње Албаније и Румуније (Северна Добруџа).

Деловање у Македонији[уреди]

Почев од оснивања Бугарске егзархије и добијања јурисдикције над територијом Македоније, а и због деловања пробугарске ВМРО, Бугарски егзархат је настојао да спречи функционисање Српске православне цркве у делу Старе Србије који углавном обухвата данашњу Македонију. Бугарски егзархат се након Берлинскога конгреса једно време повукао из Македоније, да би 1890. од турских власти добио дозволу за повратак у охридску и скопску епархију, а 1894. у велешку и неврокопску епархију.[5] Након 1897. делују у битољској, струмичкој и дебарској епархији. Осниване су многе бугарске школе новцем добијаним од бугарске државе за пропагандне сврхе.[5] Почели су да забрањују слављење славе и да се славе српски свеци.[5] Српске књиге су избацивали из школа и цркава.[5] Многи су због тога напуштали бугарску егзархију и враћали се цариградској патријаршији, која је постала попустљивија дозволивши словенско богослужење. Турци никако нису дозвољавали обнову пећке патријаршије. Међутим након дуготрајних и упорних захтева српских народних првака и након дипломатскога посредовања Русије, Србије и Црне Горе издејствовано је да цариградски патријарх постави Србе за епископе у Призрену 1896. и Скопљу 1897.[5] Српски епископи су онда почели да отварају школе уз помоћ новца добијенога из Србије.[5] Тек тада су почели да се такмиче са дубоко укорењеном бугарском пропагандом. Читави крајеви су почели да се одвајају од бугарске егзархије и да прилазе српским епископима.[5] Бугари су онда од 1902. почели да организују разбојничке чете, које су поубијале много српских истакнутих људи, а нарочито су се окомили на свештенике и учитеље.[5] Као последица терора ВМРО а и албанских и турских башибозука над Србима у Старој Србији и Македонији у патриотским круговима у Београду, Врању, Скопљу и Битољу се родила идеја о формирању српске четничке организације која би спроводила координирану оружану одбрану Срба.

До балканског рата и протеривања Турака из Старе Србије Бугарска егзархија је често (помоћу ВМРО комита) спроводила ликвидације српских свештеника и учитеља.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Stephen A. Fischer-Galaţi — „Man, state, and society in East European history“, 1970, Praeger, pp. 200 („...and in 1870 it established a Bulgarian national church (Bulgarian Exarchate)“)
  2. L. S. Stavrianos, Traian Stoianovich — „The Balkans since 1453“, 2000, C. Hurst & Co. Publishers, pp. 371 („BULGARIAN EXARCHATE The first great victory for Bulgarian nationalism was the establishment in 1870 of a national church known as the exarchate.“)
  3. "Bulgarian Orthodox Church", Encyclopædia Britannica: "The struggle for an independent Bulgarian church, begun late in the 18th century, culminated in the establishment in 1870 of a Bulgarian exarchate." (енглески)
  4. Stavrianos (1958). стр. 371.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 Народна енциклопедија српско-хрватско-словеначка, Београд 1929, књига 1, 643

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]