Бушидо: Душа Јапана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Насловна страна издања из 1900.

Бушидо: Душа Јанапана је књига коју је написао Нитобе Иназо, о животу самураја.

Преглед[уреди]

Бушидо: Душа Јапана је књига о јапанским витезовима, познатим као самураји. Књига је била бест-селер од кад је изашла и прочитале су је многе познате личности, укључујући председнике Теодор Рузвелта, Џон Кенедија, као и британског генерала Роберт Бејден-Поуела. Књига је можда и утицала на Робертово формирање скаутског поркета, а Рузвелт је својим пријатељима дао неколико примерака као поклон.

Нитобе је првобитно написао Бушидо: Душа Јапана на енглеском језику (1899), у Малверн, у Пенсилванији. Књига је на јапански преведена тек неколико година након што је постала популарна на западу.

Како се Јапан мењао, покушавајући да постане модерна нација, Нитобе се баво истрагом етоса свог народа. Написао је много књига на енглеском језику, чиме је заслужио место међу најпознатијим јапанским писцима свог доба.

Он је пронашао у Бушиду, пут ратника, извор осам врлина које људи највише цене: честитост, храброст, доброту, љубазност, искреност, част, оданост и самоконтролу.

Он се такође бавио и другим традицијама Јапана, као што су будизам, шинтоизам, конфучијанство и моралним смерницама записиваним током стотина година од стране самураја и мудраца. Поред тога, он је тражио сличности и контрасте наводећи не само западне филозофе, већ и људе који су обликовали европске и америчке мисли и цивилизације, почевши од Римљана, Грка и библијских времена. Пронашао је сличност између самурајског Бушида и средњевековног витештва, као Грчког етоса, који је приметио у књигама као што су Хомерова Илијада.

Литература[уреди]

  • Nitobe, Inazo (1969). Bushido: The Soul of Japan. Charles E. Tuttle Company, Rutland, Vermont. ISBN 978-4-7700-2731-3. 
  • Dower, John W. (1986). War Without Mercy: Race & Power in the Pacific War. Pantheon Books, New York. ISBN 978-0-394-75172-6. 

Спољашње везе[уреди]