Бјеловјешки споразум

С Википедије, слободне енциклопедије
Споразум о успостављању Заједнице независних држава
RIAN archive 848095 Signing the Agreement to eliminate the USSR and establish the Commonwealth of Independent States.jpg
Потписивање Бјеловјешког споразума
ТипСпоразум о стварању државне заједнице
Потписан8. децембар 1991.
ЛокацијаЛовачко имање Вискули у Бјеловјешкој шуми, Белорусија
ЕфектиОкончање СССР-а, настанак Заједнице независних држава
Потписници

Споразум о успостављању Заједнице независних држава, познатији по неформалном називу Бјеловјешки споразум,[1] јесте споразум којим је озваничен прекид постојања СССР-а као државе. Потписан је 8. децембра 1991. године на ловачком имању Вискули у Бјеловјешкој шуми у Белорусији од стране 3 од 4 земаља које су 1922. основале Совјетски Савез: Русије, Белорусије, и Украјине (бивша Закавкаска СФСР није имала представника овде).

Споразум је озваничио прекид постојања СССР као "субјекта међународног права и геополитичке стварности", и најављено је формирање Заједнице независних држава. Потписали су га шефови држава и влада сваке од 3 република потписница: Станислав Шушкевич и Вјачеслав Кебич у име Белорусије, Борис Јељцин и Генадиј Бурбулис у име Русије, и Леонид Кравчук и Витолд Фокин у име Украјине.[2] По потписивању је Шушкевич најавио да је управо потписано оснивање заједнице тих трију независних држава.[3]

Оригинални документ је у неком тренутку нестао. По потписивању су Јељцин, Кравчук и Шушкевич добили по једну званичну копију документа, док је оригинал требао да се чува у архивама министарства спољних послова Белорусије. По мишљењу бившег секретара Заједнице независних држава Ивана Коротченије, неки виши званичник га је сакрио у архивама због његовог изузетног значаја у то време, а нико није хтео да буде одговоран за његово потписивање. По Шушкевичу га је неко присвојио за себе, јер је значај документа велики, и може само да порасте са временом. Упутио је новинаре ка Пјотру Кравченку, бившем министру спољних послова Белорусије, који се својевремено хвалио како има сваки нацрт о том споразуму, и да о њему пише књигу. На питање новинара о томе, Кравченко је одбио да прокоментарише нешто о локацији оригинала. Званичник Заједнице независних држава је рекао за РИА новости да, без обзира на нестанак оригинала, свака од три овлашћене копије има исту правну јачину као и оригинал, па његов нестанак нема правне последице.[4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Јуриј Иванов (8. децембар 2022). „Соглашение о создании СНГ ("Беловежское соглашение"). Справка”. ria.ru (на језику: руски). РИА. Приступљено 8. март 2022. 
  2. ^ „Соглашение о создании Содружества Независимых Государств (8 декабря 1991 года)” [Споразум о успостављању Заједнице независних држава (8. децембар 1991. године)]. cis.info (на језику: руски). Заједница независних држава. 8. децембар 1991. Приступљено 8. март 2022. 
  3. ^ „Shushkevich Recalls Pen Strokes That Dissolved The U.S.S.R.”. Youtube. Radio Free Europe/Radio Liberty. 8. децембар 1991. Приступљено 8. март 2022. 
  4. ^ „Document declaring Soviet Union's breakup ‘missing' from archives”. rt.com (на језику: енглески). Russia today. 8. фебруар 2013. Приступљено 12. мај 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]