Белоруска Совјетска Социјалистичка Република

С Википедије, слободне енциклопедије
Белоруска Совјетска Социјалистичка Република
Положај Белоруске ССР
Главни градСмоленск (1919)
Минск (1919-1991)
Службени језикбелоруски, руски, пољски и jидиш
Владавина
Историја
Стварање и независност
 — Оснивање1. јануара 1919.
 — У саставу Совјетског Савеза од30. децембра 1922.
 — Независност25. децембра 1991.
(72 год.)
Географија
Површина
 — укупно207.600 km2(Шеста у СССР)
 — вода (%)занемариво
Становништво
 — 1989.10.151.806(Пета у СССР)
 — густина48,9 ст./km2
Економија
ВалутаСовјетска рубља
Остале информације
Временска зонаUTC +3
Интернет домен.su

Белоруска ССР је одликована:
Орденом Лењина

Белоруска Совјетска Социјалистичка Република (блр. Беларуская Савецкая Сацыялістычная Рэспубліка; рус. Белору́сская Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика) је била једна од република које су сачињавале Совјетски Савез. Једна је од земаља оснивачица Совјетског Савеза 1922. године, заједно са Украјинском ССР, Транскавкаском СФСР и Руском СФСР.

Белоруска ССР је првобитно била конституисана као Совјетска Социјалистичка Република Белорусија, 1. јануара 1919. године, која је постојала све до 1922, када је њен статус коначно дефинисан. Белорусија је за време Другог светског рата била једна од совјетских република које су нацисти у целости окупирали.

Иако је Белоруска ССР била саставни део СССР, имала је сопствено седиште у Уједињеним нацијама, и спада у земље осниваче УН, исто као и Украјинска ССР.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Почеци[уреди | уреди извор]

Током Првог светског рата, бојишница на Источном фронту била је удаљена 100 км од Минска, тада главног града Западне Области Руске Империје. По почетку Октобарске револуције 7. новембра 1917. године по новом календару, Совјет радника и војника у Минску заузео је град.

Фебруара 1918. године, након неуспелих договора око коначне верзије Брест-литовског мира Немци су окупирали велик део Минског говернатората, због чега је седиште Западне Области премештено у Смоленск. Четири дана након почетка немачке окупације, у Минску је проглашена Белоруска Народна Република, de facto марионетска држава Немачке.

Оснивање совјетске републике[уреди | уреди извор]

Белорусија је 25. марта 1918. године прогласила независност од Руског царства. Након немачког повлачења пред крај Првог светксог рата, ова република је укинута. Првог јануара 1919. године у Смоленску је проглашена Совјетска Социјалистичка Република Белорусија, чији је источни део територије инкорпориран у Руску СФСР, а западни у Литванско-Белоруску Совјетску Социјалистичку Републику. Ову републику срушила је пољска војска приликом пољског напада на совјетску Русију 1919. године.

Након окончања Пољско-совјетског рата и склапања мировног уговора у Риги, марта 1921. године, западна половина Белорусије припала је Пољској, а у источном делу поново је прокламована ССР Белорусија са главним градом Минском. ССР Белорусија је 30. децембра 1922. године била једна од земаља оснивачица Совјетског Савеза, након чега је променила име у Белоруска Совјетска Социјалистичка Република.

Територија Белоруске ССР повећана је 1924. и 1926. године, када су јој придружене источне покрајине које си је Руска СФСР прикључила мировним уговором у Риги, 1921. године. Тиме се површина републике повећала са 51.800 четворних километара на 124.320, а популација са 1,5 милиона на готово 5 милиона становника.[2]

Други светски рат[уреди | уреди извор]

Септембра 1939. године, Совјетски Савез је анектирао источни део Пољске, односно западну Белорусију и тај део територије припојио Белоруској ССР. Део око града Вилњуса 1940. године је издвојен из Белоруске ССР и прикључен новооснованој Литванској ССР.

Нападом Немачке на Совјетски Савез 1941. године, одређен број Белоруса је, након негативног искуства са колективизацијом и чисткама, дочекао Немце као ослободитеље. Међутим, Немци су намеравали да 25% Белоруса подвргну германизацији, 75% протерају или побију, те да територију Белорусије поделе Литванији и Украјини. Током три године окупације, Немци су уништили велик број села, вршили масовне егзекуције Јевреја и остале злочине. За време рата укупно је страдало 2 милиона становника Белорусије.[3]

Послератно раздобље[уреди | уреди извор]

Након Другог светског рата, Белоруска ССР је, уз Руску СФСР и Украјинску ССР, добила место у Организацији уједињених нација, чиме је била једна од земаља оснивачица УН. Овај потез био је део договора између Совјетског Савеза и САД, којим је СССР требало да стекне одређени баланс у Скупштини УН. Наиме, СССР је био мишљења да је састав Већа далеко више ишао у корист Западног блока, узевши у обзир број тадашњих капиталистичких и социјалистичких земаља у свету.

Након покушаја државног удара притив Горбачова од стране групе совјетских официра, Врховни совјет Белорусије прогласио је независност 25. августа 1991. године. Белоруска ССР је преименована у Републику Белорусију 19. септембра 1991. године. Белорусија је, заједно са Русијом и Украјином, 8. децембра 1991. године, била потписница Бјаловешког уговора, којим је основана Заједница независних држава. Совјетски Савез признао је независност Белорусије 25. децембра 1991. године.

Функционери Белоруске ССР[уреди | уреди извор]

Споменик Лењину у Минску
Споменик херојима Великог отаџбинског рата код Бобрујска

Председници[уреди | уреди извор]

Премијери[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Founding Member States”. research.un.org (на језику: енглески). Библиотека Дага Хамаршелда при УН. 26. јун 1945. Приступљено 1. септембар 2022. 
  2. ^ „Belarus”. Lcweb2.loc.gov. 25. 03. 1918. Приступљено 19. 03. 2013. 
  3. ^ „Belarus”. Lcweb2.loc.gov. 01. 09. 1939. Приступљено 19. 03. 2013. 
  4. ^ cahoon, ben. „Belarus”. Worldstatesmen.org. Приступљено 19. 03. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]