Бјелоруска православна црква

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бјелоруска православна црква
Беларуская Праваслаўная Царква
Belarus-Minsk-Cathedral of Holy Spirit-1.jpg

Саборни храм Силаска Светог духа, Минск

Основне информације
Киријархална црква Руска православна црква
Аутономија 11. октобар 1989егзархат
Канонско признање Канонски призната
Предстојатељ Митрополит мински и заславски, патријархов егзарх све Бјелорусије Павле
Сједиште Минск
Резиденција предстојатеља Минск
Канонска јурисдикција Бјелорусија
Календар Јулијански календар
Број
Архијереја 10 епархијских и 3 викарна
Епархија 11
Манастира 27
Храмова 1.175
Вјерника преко 80% становништва
Званична страница www.church.by

Бјелоруска православна црква или Бјелоруски егзархат Московског патријархата (блр. Белару́ская Правасла́ўная Царква́ или Белару́скі Экзарха́т Маско́ўскага Патрыярха́та) егзархат је под јурисдикцијом Руске православне цркве.

Поглавар је господин Павле, митрополит мински и заславски и патријархов егзарх све Бјелорусије, а почасни поглавар је умировљени митрополит Филарет. Сједиште егзархата се налази у Минску.

Историја[уреди]

Архијерејски сабор Руске православне цркве се на свом засједању (9—11. октобар 1989) опредијелио за оснивање Бјелоруског егзархата Московског патријархата, потврдивши претходну одлуку Светог синода о оснивању Могиљевске, Пинске и Полоцке епархије.

Дана 16. октобра 1989, на основу опредјељења Архијерејског сабора на претходно одржаном засједању, Свети синод је донио одлуку да егзарх Бјелорусије има титулу „митрополит мински и гродњенски, патријархов егзарх Бјелорусије“. Митрополит мински и бјелоруски Филарет именован је за егзарха.

Архијерејски сабор је на свом засједању (30—31. јануар 1990) усвојио Уредбу о егзархатима и убрзо је примјенио и у Уставу Руске православне цркве, што је напосљетку потврђено од стране Помјесног сабора (7—8. јун 1990).

Актом Синода Бјелоруског егзархата од 6. фебруара 1992, потврђен актом Светог синода од 19. фебруара 1992, тадашња Минска епархија је реорганизована и територијално сведена у границе Минске области. Егзарх је добио нову архијерејску титулу — „митрополит мински и слуцки и патријархов егзарх све Бјелорусије“.

Данас, Бјелоруска православна црква има 11 епархија у којима се налази 1.555 парохија, 34 манастира, 1.485 свештеника и 166 ђакона.

Епархије[уреди]

Бјелоруски егзархат Московског патријархата има укупно 11 епархија:

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]