Бјерднова сага

С Википедије, слободне енциклопедије
Бјерднова сага
Ориг. насловBjarnar saga Hítdælakappa
Ауторнепознат
ЗемљаИсланд
Језикстаронордијски, исландски
Садржај
Жанрсага
Темаисторија и породични односи
Издавање
ИздавањеÍslenzk fornrit (1933)
Серија(л)Саге о Исланђанима

Бјерднова сага (исл. Bjarnar saga), позната и као Сага о Бјердну, витезу из Хитардала (исл. Bjarnar saga Hítdælakappa) једна је од средњовековник исландских сага из Сага о Исланђанима. Настала је вероватно почетком XIII века, а комплетан оригинални текст није сачуван до данашњих дана. Највећи део текста је сачуван на пергаментима из XIV и с почетка XVII века, а први пут је штампан у Копенхагену 1847. године. Има 34 поглавља.

Главни протагониста саге је исландски скалд (средњовековни песник) Бјердн, потомак Егила Скадлгримсона (Егилова сага), рођен 989. године.[1][2] Као младић Бјердн одлази на путовање и оставља своју будућу невесту која је била у обавези да га чека наредне три године. Током боравка у Норвешкој Бјердн упознаје другог скалда Торда који постаје његов близак пријатељ. Бјердново учешће у викиншким освајањима по Русији и Британији Торд је искористио да његовој невести пошаље лажну вест о његовој смрти и тако је ослободи обавезе да га чека до повратка са путовања, односно да се уда за њега. По повратку на Исланд долази до окршаја између њих двојице, а сага завршава Бјердновом смрћу од Тордове руке.

У једном од пасуса првобитне верзије саге налази се дрвена кора на којој се налази гравура која описује анални секс између двојице мушкараца.

Сада се помиње још једва ствар која је пронађена међу предметима које је Тордур оставио иза себе на обали, и тај предмет више није деловао пријатељски. Била су двојица мушкараца, а један од њих је носио плави шешир. Били су нагети, а један је гледао у даљину нагет преко овог другог. То се сматрало ужасним открићем и сви су се сложили да су обојица били у лошем положају, али је један ипак био у знатно ужаснијој позицији.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Finlay, Alison (tr.); Waley, Diana (introd. and notes) (2002) [1997], "The Saga of Bjorn, Champion of the Hitardal People", Sagas of the Warrior-Poets, Penguin. ISBN 9788772895703. стр. 153–221.
  2. ^ Vigfússon 1865, стр. 208
  3. ^ исл. Þess er nú við getið að hlutur sá fannst í hafnarmarki Þórðar er þvígit vinveittlegra þótti. Það voru karlar tveir og hafði annar hött blán á höfði. Þeir stóðu lútir og horfði annar eftir öðrum. Það þótti illur fundur og mæltu menn að hvorskis hlutur væri góður þeirra er þar stóðu og enn verri er fyrir stóð.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]