Бљушт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
бљушт
Tamus communis.jpg
Научна класификација
Царство: Plantae
Дивизија: Magnoliophyta
Класа: Liliopsida
Ред: Dioscoreales
Породица: Dioscoreaceae
Род: Tamus
Биномна номенклатура
Tamus communis
L.

Бљушт (лат. Tamus communis) је вишегодишња монокотиледона повијуша из фамилије Dioscoreaceae. Познат је и под називима бљушћ, бљуст, кук, кука, кукача, куковина, змијино грожђе и „црна рука“.

Изглед и цветање[уреди]

Бљушт може да достигне дужину од 1-3 метра. Корење је гомољасто одебљало, 20-30 цм дугачко и 5-10 цм широко. Стабљика је вијугава, а листови су најчешће дубоко срцасти, шиљасти, тамнозелени и наизменично поређани. Такав облик листова подложан је варијацијама. Цветови бљушта су жућкасти и неугледни, сложени у гроздасте цватове, који избијају из пазуха листова, а цветају у мају и јуну. Плодови су округле, црвене бобице, које у себи садрже 3-5 семенки. Од 4 до 6 бобица чине грозд.

Распрострањеност[уреди]

Бљушт расте по сеновитим, најчешће буковим шумама, по пољима и влажним местима, а често се пење уз ограде, грмље и живице.

Употреба[уреди]

Осушени плодови бљушта и семена.

Јестиви су пролећни изданци и врхови младих стабљика бљушта. Бобице су богате шећером и пектином. Слаткастог су укуса, али делују надражујуће и пургативно, па се сматрају отровним. Подземни делови биљке такође су отровни.

Литература[уреди]

Енциклопедија самониклог јестивог биља, Љубиша Грлић, Загреб, 1986.

Спољашње везе[уреди]