ВМРО-ДПМНЕ

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте ВМРО (вишезначна одредница).
Унутрашња македонска револуционарна организација - Демократска партија за македонско национално јединство
Внатрешно Македонска Револуционерна Организација - Демократска Партија за Македонско Национално Единство
Vmro-Dpmne.gif
Лидер Никола Груевски
Оснивач Љупчо Георгијевски
Основана 1893. као МРО
17. јун 1990.
Седиште Скопље
 Република Македонија
Идеологија конзервативизам,
демохришћанство,
македонски национализам
Међународно чланство Међународна демократска унија
Европска странка Европска народна партија
Боје црвена, жута, црна, наранџаста
Собрање
61 / 123
Званични веб-сајт

Унутрашња македонска револуционарна организација - Демократска партија за македонско национално јединство, (мкд. Внатрешно Македонска Револуционерна Организација - Демократска Партија за Македонско Национално Единство, ВМРО-ДПМНЕ) је десно оријентисана политичка партија у Македонији која се описује као демохришћанска и залаже за улазак Македоније у ЕУ и НАТО.

Име је добила по ВМРО, покрету за ослобођење Македоније од Османског царства из прве половине 20. века, а основана је 17. јуна 1990. за време демократских промена у тадашњој југославенској републици Македонији, те учествовала на првим изборима у јесен исте године.

ВМРО је на почетку стекао репутацију странке која окупља радикалне македонске националисте, али је упркос освајања релативно великог броја гласова остала ван власти, јер су првих година македонске независности већину у Собрању држале лево оријентисане македонске странке уз помоћ заступника албанске мањине.

Године 1995. је странка одлучила променити своју платформу од радикално националистичке према умерено десној, односно демохришћанској. Године 1998. је након избора успела да дође на власт, а године 1999. је њен кандидат Борис Трајковски изабран за председника уз помоћ гласова албанске мањине.

Године 2002. је поражена на изборима, те је власт поновно преузела левица, али је године 2006. освојила највећи број места у Собрању.

Спољашње везе[уреди]