ВМРО-ДПМНЕ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Унутрашња македонска револуционарна организација — Демократска партија за македонско национално јединство
Внатрешно Македонска Револуционерна Организација — Демократска Партија за Македонско Национално Единство
Vmro-Dpmne.gif
Вођа Христијан Мицкоски
(од децембра 2017)
Оснивач Љупчо Георгијевски
Основана 1893. као МРО
17. јун 1990.
Седиште Скопље
 БЈРМ
Идеологија конзервативизам,
демохришћанство,
македонски национализам
Међународно чланство Међународна демократска унија
Европска странка Европска народна партија
Боје             
Собрање
51 / 120
Партијска застава
Flag of IMRO.svg
Веб-сајт
http://www.vmro-dpmne.org.mk/

Унутрашња македонска револуционарна организација — Демократска партија за македонско национално јединство (УМРО—ДПМНЈ, мкд. Внатрешно Македонска Револуционерна Организација — Демократска Партија за Македонско Национално Единство, ВМРО—ДПМНЕ) јесте десничарска политичка партија у Македонији која се описује као демохришћанска и залаже за улазак Македоније у ЕУ и НАТО.

Име је добила по Унутрашњој македонској револуционарној организацији, покрету за ослобођење Македоније од Османског царства из прве половине 20. века, а основана је 17. јуна 1990. за време демократских промена у тадашњој југославенској републици Македонији, те учествовала на првим изборима у јесен исте године.

ВМРО је на почетку стекао репутацију странке која окупља радикалне македонске националисте,[1][2][3][4][5][6][7] али је упркос освајања релативно великог броја гласова остала ван власти, јер су првих година македонске независности већину у Собрању држале лево оријентисане македонске странке уз помоћ заступника албанске мањине.

Године 1995. је странка одлучила променити своју платформу од радикално националистичке према умерено десној, односно демохришћанској. Године 1998. је након избора успела да дође на власт, а године 1999. је њен кандидат Борис Трајковски изабран за председника уз помоћ гласова албанске мањине.

Године 2002. је поражена на изборима, те је власт поновно преузела левица, али је године 2006. освојила највећи број места у Собрању.

Референце[уреди]

  1. ^ Alan John Day, Political parties of the world, 2002
  2. ^ Hugh Poulton, Who are the Macedonians?, Hurst & Company, 2000
  3. ^ Christopher K. Lamont, International Criminal Justice and the Politics of Compliance, Ashgate, 2010
  4. ^ Imogen Bell, Central and South-Eastern Europe 2004, Routledge
  5. ^ Keith Brown, The past in question: modern Macedonia and the uncertainties of nation, Princeton University Press, 2003
  6. ^ Stein 2000, стр. 91.
  7. ^ Levitsky, Steven; Way, Lucan A. (2010-08-16). Competitive Authoritarianism: Hybrid Regimes After the Cold War. Cambridge University Press. стр. 125. ISBN 978-0-521-88252-1. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]