Википедија:Администратори интерфејса

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Википедија:ИА)

Администратори интерфејса (интерфејс-админи) корисници су који могу да уређују све странице каскадног описа стила (CSS), јаваскрипт (JS) странице и странице јаваскрипт нотације објеката (JSON),[1] као и странице у именском простору Медијавики. Једина су локална корисничка група способна да уређује све CSS/JS странице.[2][3] Ове странице извршава веб-прегледач уредника и читалаца викија, као кôд. Тај кôд се може користити за промену начина обликовања садржаја, мењање понашања страница или чак прављење сложених алатки за помоћ при уређивању.

Способност уређивања CSS-а/JS-а који се извршава у прегледачима других корисника је веома моћна и изузетно опасна у рукама злонамерног корисника; администратори интерфејса би требало да буду корисници којима се верује, да имају бар основно разумевање CSS-а и JS-а, да су свесни очекивања Задужбине о приватности Викимедијиних викија и да обзбеде свој налога (као што је одабир јаких и јединствених лозинки и заштите од малициозног софтвера). Канцеларија Задужбине Викимедије захтева од свих администратора интерфејса да користе двофакторску потврду идентитета.[4]

Тренутно постоје 16 администратора интерфејса. Ако вам је потребна њихова помоћ, можете поднети захтев на одговарајућој огласној табли. Имајте на уму да постоји слична глобална група. Она може да користи своја права у складу са политиком глобалних права.

Када су права уведена, према сагласности заједнице на администраторској табли, додељена су свим постојећим администраторима.[5] Према гласању одржаном од 16. до 24. априла 2019, одлучено је да се право може додељивати свим корисницима који пожеле.[6]

Трајање права: по подразумеваном, трајно; може бити привремено ако се затражи.

Корисницима и администраторима (који немају право)[уреди | уреди извор]

  • Место: Википедија:Бирократска табла
  • Процедура: На бирократској табли, корисник/администратор поднесе захтев, са образложењем, за добијање права администратора интерфејса. Расправа ће трајати 3 дана. Расправа није потребна код захтева за враћање права након уклањања (код корисника којима се верује и оних који нису злоупотребљавали право), већ ће се право одмах давати. Није потребно обавештавање на другим огласним таблама. Бирократа може питати корисника зашто тражи права, по свом нахођењу. Уредници могу да расправљају о подносиоцу захтева, али коначна одлука остаје на бирократи.

Администраторима-кандидатима[уреди | уреди извор]

  • Место: Википедија:Захтеви за администрирање/Давање/<корисничко име>
  • Процедура: У захтеву за стицање права администратора, корисник мора назначити да жели да стекне и право администратор интерфејса. Право се додељује ако буде постигнут консензус (на основу аргумената) за доделу.

Одузимање[уреди | уреди извор]

Бирократа треба да одузме права кориснику у следећим ситуацијама:

  1. корисник није направио нити једну измену користећи права најмање 12 месеци;
  2. захтев корисника на бирократској табли;
  3. након злоупотребе права (нпр. на страници Википедија:Администраторска табла);
  4. након уклањања администраторских права, из било ког разлога.

Сваки руковалац ботом који тражи право за свог бота/своје ботове, мора да поседује и корисничко право за себе.

Сви руковаоци ботовима морају да омогуће двофакторску потврду идентитета за своје ботовске налоге, користе OAuth, те да направе јаку лозинку за пријављивање на налог са циљем достизања највеће безбедности. Бирократе могу затражити од руковаоца ботом да спроведе ове мере безбедности, по свом нахођењу.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Само локалне странице (на сајту), попут Медијавики:Common.js или Медијавики:Vector.css или странице справица наведене на страници Посебно:Гаџети и подстранице других корисника.
  2. ^ Сваки администратор може да уређује друге странице у именском простору Медијавики и све JSON странице.
  3. ^ Сви регистровани корисници могу да уређују сопствене JS/CSS/JSON странице и праве/користе скрипте.
  4. ^ Захтев Задужбине Викимедије за коришћење двофакторске потврде идентитета, објављен на метавики
  5. ^ Расправа на администраторској табли
  6. ^ Гласање