Википедија:Молимо вас, будите кретен на квадрат да можемо да вас банујемо

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Википедија:КВАДРАТ)


У последње време примећено је да се уредници само помало кретенишу, уместо да се или уопште не кретенишу, или да буду кретени на квадрат (они који могу да се бесконачно блокирају!).

Ово је молба члановима википедијанске заједнице да престану с благим кретенисањем и да се, или потпуно уздрже од истог, или да постану кретени на квадрат тако да можемо да их одмах бесконачно блокирамо.

Коришћење нуклеарног напада због расправе о садржају је доста недоречено.

Сваки пример илуструје стања благог кретенисања заједно са предлозима шта да урадите у зависности од тога да ли сте одлучили:

  1. да постанете кретен на квадрат (КНК);
  2. да потпуно обуставите кретенисање (ПОК).

Дакле, ако:

  • Практикујете закамуфлиране личне нападе.
КНК: Почните да урлате на своје противнике: „Нацисти!
ПОК: Покушајте да избегнете било какав лични коментар.
  • Пре него што обришете слику, не уклањате тзв. црвене линкове, а онда кажете да сте превише заузети брисањем нових слика и да немате времена да уклоните црвене линкове коју генерише обрисана слика (ово важи само за администраторе, јер само они могу да бришу слике. Да, и администратори умеју да се кретенишу — на крају крајеви и они су само обична људска бића са свим својим манама и врлинама, ако нисте знали!).
КНК: Обришите главну страницу и блокирајте све уреднике с којима сте се у прошлости закачили (и ово се тиче само админа, јер само они могу да бришу и блокирају!).
ПОК: Пре брисања кликните на „Шта је повезано овде“ и обришите све линкове који везују на слику коју хоћете да обришете.
КНК: Ревертујте 100 пута дневно у ратовима измена.
ПОК: Покушајте да нађете компромис на страници за разговор.
  • Не референцирате информације које уносите у чланке.
КНК: Почните да интензивно референцирате унете информације изворима као што су сајтови Образа или Курира.
ПОК: Почните да интензивно референцирате унете информације поузданим изворима попут научних часописа и стручних књига, стручних радова и угледних и проверених медија.
КНК: Пријавите администраторима било ког новајлију који се усудио да уређује неки чланак са контроверзном темом и тражите његов потхитни блок, без обзира на то што је нови уредник само исправљао (и то тачно) типографске грешке.
ПОК: Будите љубазни са новајлијама и помозите им да избегну типичне грешке.
  • Користите вулгарности и простаклуке при уређивању.
КНК: Кад год уређујете, увек користите ружне речи с намером да увредите остале кориснике и уреднике Википедије.
ПОК: Водите рачуна о свом речнику, пазите да увек користите одговарајући речник и избегавајте да било кога вређате.
  • Стварате „налоге с јединственом сврхом како бисте прогурали неки свој лични став, док истовремено изјављујете да поштујете сва Википедијина правила и правите неважне измене у другим чланцима како бисте заметнули траг.
КНК: Након 24 сата од стварања налога, крените да ревертујете исти чланак барем двадесетак пута, а кад вас блокирају, наставите да злоупотребљавате могућност писања на својој страници за разговор све док вам не закључају и корисничку страницу.
ПОК: Потрудите се да стекнете искуство у уређивању на чланцима који вас не интересују нешто посебно, а кад научите да се договарате и да постигнете консензус, вратите се на чланке до којих вам је заиста стало.
КНК: Наставите да будете пристрасни и да се трудите да чланак осликава само једну страну приче. Наравно, не заборавите да псујете и омаловажавате своје саговорнике.
ПОК: Кад уређујете, трудите се да се представе све стране приче, и трудите се да чланак не буде пристрасан или да фаворизује само једну страну.
КНК: Наставите да премештате странице без икаквог реда стварајући непрегледан ланац вишеструких преусмерења.
ПОК: Кад премештате страницу, увек погледајте линк „Шта је повезано овде“.
  • Практикујете једном недељно озбиљне вандализме, а упозорења која вам се остављају на страници за разговор уредно бришете како би ваше понашање остало што дуже непримећено.
КНК: Замените садржај Главне стране којекаквим националистичким, шовинистичким, хомофобним, расистичким бљувотинама, или ставите слике са фалусним или копролошким садржајима.
ПОК: Овај... А да потпуно престанете да вандалишете?
  • Игноришете или бришете поруке других корисника у којима вам они скрећу пажњу на ваше измене.
КНК: Реците било коме ко вам се обрати по том питању „да одјебе“.
ПОК: Покажите спремност за дискусију и покушајте да објасните разлоге својих измена.

Дакле, која је сврха ове странице?[уреди | уреди извор]

Најозбиљније гледано, ситно али дуготрајно и константно кретенисање може да буде много штетније (како за вас, тако и за друге) од кретенисања на квадрат из простог разлога што је лакше дефинисати као лични напад, на пример, кад неко почне да вришти на друге кориснике „Фашисти!“ него кад неко каже „да је нечије мишљење неважно зато што изгледа да дотични подржава сајтове који нападају Википедију“. С обзиром да га је теже препознати, теже је и борити се против тога.

Такође, кретенисање и вама може донети доста проблема: имаћете све више непријатеља, и отераћете своје пријатеље и истомишљенике. Такође, чак и умерено кретенисање може да доведе до привременог или чак бесконачног блока ако се дешава превише дуго. Једина разлика између ова два обрасца понашања јесте у томе што „Кретенисање на квадрат“ траје много краће.