Ваглеров тукан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Ваглеров тукан
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
A. wagleri
Биномијално име
Aulacorhynchus wagleri
(Sturm, JHCF & Sturm, JW, 1841)
Синоними
  • Aulacorhynchus prasinus wagleri
  • Pteroglossus wagleri

Ваглеров тукан (лат. Aulacorhynchus wagleri) врста је птица из породице Ramphastidae пронађена у планинском ланцу Сијера Мадре дел Сур држава Гереро и Оахака у југозападном Мексику.[2] Њено природно станиште је суптропска или тропска влажна равница, као и планинске шуме. Такође живи и у мочварама, фармама и баштама.[3]

Систематика[уреди]

Ваглеров тукан је првобитно описан као врста рода Pteroglossus. Многи научници још увек сматрају да је подврста врсте Aulacorhynchus prasinus.

Опис[уреди]

Као и други тукани, ваглеров тукан је јарких боја са великим кљуном. Дужина тела одраслих јединки је имеђу 30 и 35 цм и тежине која варира од 118 до 230 г. Полови су слични по изгледу, иако је женка генерално мања и са краћим кљуном. Боје су, као и остали чланови рода Aulacorhynchus, углавном зелене.

Референце[уреди]

  1. ^ BirdLife International (2014). Aulacorhynchus wagleri. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 3. 11. 2016. 
  2. ^ „Jacamars, puffbirds, toucans, barbets & honeyguides « IOC World Bird List”. www.worldbirdnames.org. Приступљено 02. 11. 2016. 
  3. ^ „Aulacorhynchus wagleri (Wagler's Toucanet)”. www.iucnredlist.org. Приступљено 02. 11. 2016.