Ваденско море

С Википедије, слободне енциклопедије
Ваденско море
Светска баштина Унеска
МестоСеверно море, East Frisia, Холандија, Немачка, Данска Уреди на Википодацима
Координате53° 32′ С; 6° 53′ И / 53.53° С; 6.88° И / 53.53; 6.88
Површина10.000 km2 (1,1×1011 sq ft)

Ваденско море ( немачки : Wattenmeer, холандски : Waddenzee, фризијски : Waadsee, доњонемачки : Wattensee, дански : Vadehavet, енглески :Wadden Sea ) је назив за водено тело и припадајуће му приобалне мочваре које се налазе између дела обале северозападне континенталне Европе и Северног мора .

Сателитски снимак југозападног (холандског) дела Ваденског мора.

Ваденско море се протеже од Ден Хелдера у Холандији до његовог северног краја у близини Есбјерга у Данској, са укупном дужином од око 500 км и укупном површином од приближно 10.000 км².

Одликују га алувијални муљни плићаци(холандски: Wad, енглески: mudflat, доњонемачки и немачки: Watt, дански: Vade) по којима је море и добило име, затим дубоки плимни ровови као и острва која се налазе/настају усред овога. Цела област је бојно поље између мора и копна. Пејзаж је свуда обликован под утицајем олујних плиме .

Ваденско море је познато по својој богатој фаунии флори . Тамо у једном тренутку борави до 6,1 милион птица селица, а сваке године у просеку на овом подручју борави 10-12 милиона птица. Стога је данас велики део овог мора заштићен у оквиру сарадње три државе (Холандска зона заштите Ваденског мора и немачки национални паркови Доња Саксонија и Шлезвиг-Холштајн).

Владе Холандије, Данске и Немачке су радиле заједно од 1978. на заштити овог мора. Сарадња обухвата управљање, праћење и истраживање, као и политичка питања. Године 1982. договорена је заједничка декларација о заштити Ваденског мора ради координације акција и предузимања мера у циљу заштите овог мора. 1997. године коначно је усвојен Трипартитни план за Ваденско море. Године 2009. холандски и немачки део Ваденског мора (66% целокупне обале) уврштен је на Унескову листу светске баштине у Европи као највећи систем непрекидних пешчаних плићака на свету, који се сматра једним од најважнијих места. за сеобу птица селица из Африке у Европу и обрнуто. Године 2014 Унеско је уписао и дански део обале.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]