Вадичеп

Обични вадичеп

Вадичеп је алатка која се користи за вађење чепова из винских боца. Обични вадичеп састоји се од металне спирале која је причвршћена за дршку. Дршка се притишће и окреће док спирала довољно дукобо не уђе у чеп, након чега се вертикално повлачи како би се чеп извадио из флаше. Дршка је најчешће направљена од дрвета, а може садржавати и додатне полуге којима се појачава снага која може да се примени на чеп.

Врсте[уреди | уреди извор]

Крило вадичеп[уреди | уреди извор]

Крило вадичеп

Крило вадичеп, који се још назива и „лептир вадичеп“ или „анђеоски вадичеп“, садржи две полуге на супротним странама спирале. Ове полуге подсећају на крила, по чему је ова врста вадичепа и добила име.[1] Када се спирала причврсти уз чеп, потребно је само повући две полуге према доле како би се чеп извадио из флаше.

Ова врста вадичепа изумљена је 1939.


Келнерски вадичеп[уреди | уреди извор]

Келнерски вадичеп

Келнерски вадичеп се може склапати као џепни ножић, а име је добио због популарности код особља у ресторанима и баровима. На једној страни његове дршке налази се ослонац који се поставља на ивицу грлића флаше. Келнерски вадичеп обично има и ножић којим се уклања фолија или капица која покрива чеп винске флаше.[2]

Изумио га је Немац Карл Винке 1882.[3]


Вадичеп са шиљцима[уреди | уреди извор]

Вадичеп са шиљцима

Ова врста вадичепа нема спиралу, него два паралелна шиљка. Шиљци се стављају између чепа и грлића флаше, што омогућава да се чеп извади неоштећен.[1]Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Анатомија вадичепа, Poljoprivreda.info, 12. 10. 2006.
  2. ^ Вадичеп:Корак до мирисног вина, enterijer.ba,
  3. ^ winepros.com.au. The Oxford Companion to Wine. „corkscrew”. Архивирано из оригинала на датум 27. 02. 2009. Приступљено 04. 09. 2013.