Пређи на садржај

Вадичеп

С Википедије, слободне енциклопедије
Обични вадичеп

Вадичеп је алатка која се користи за вађење чепова из винских боца. Обични вадичеп састоји се од металне спирале која је причвршћена за дршку. Дршка се притишће и окреће док спирала довољно дукобо не уђе у чеп, након чега се вертикално повлачи како би се чеп извадио из флаше. Дршка је најчешће направљена од дрвета, а може садржавати и додатне полуге којима се појачава снага која може да се примени на чеп.

Врсте[уреди | уреди извор]

Крило вадичеп[уреди | уреди извор]

Крило вадичеп

Крило вадичеп, који се још назива и „лептир вадичеп“ или „анђеоски вадичеп“, садржи две полуге на супротним странама спирале. Ове полуге подсећају на крила, по чему је ова врста вадичепа и добила име.[1] Када се спирала причврсти уз чеп, потребно је само повући две полуге према доле како би се чеп извадио из флаше.

Ова врста вадичепа изумљена је 1939.


Келнерски вадичеп[уреди | уреди извор]

Келнерски вадичеп

Келнерски вадичеп се може склапати као џепни ножић, а име је добио због популарности код особља у ресторанима и баровима. На једној страни његове дршке налази се ослонац који се поставља на ивицу грлића флаше. Келнерски вадичеп обично има и ножић којим се уклања фолија или капица која покрива чеп винске флаше.[2]

Изумио га је Немац Карл Винке 1882.[3]


Вадичеп са шиљцима[уреди | уреди извор]

Вадичеп са шиљцима

Ова врста вадичепа нема спиралу, него два паралелна шиљка. Шиљци се стављају између чепа и грлића флаше, што омогућава да се чеп извади неоштећен.[1]Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Анатомија вадичепа, Poljoprivreda.info, 12. 10. 2006.
  2. ^ Вадичеп:Корак до мирисног вина, enterijer.ba,
  3. ^ winepros.com.au. The Oxford Companion to Wine. „corkscrew”. Архивирано из оригинала 27. 02. 2009. г. Приступљено 04. 09. 2013.