Валтер Милер (физичар)

С Википедије, слободне енциклопедије
Валтер Милер
Лични подаци
Датум рођења(1905-09-06)6. септембар 1905.
Место рођењаХановер,
Датум смрти4. децембар 1979.(1979-12-04) (74 год.)
Место смртиВолнат Крик, САД
Научни рад
Пољефизика

Валтер Милер (нем. Walther Müller; Хановер, 6. септембар 1905Волнат Крик, 4. децембар 1979) био је немачки физичар, најпознатији по свом побољшању Гајгеровог бројача за јонизујућу радијацију, сада познатог као Гајгер-Милеров бројач.[1]

Валтер Милер је студирао физику, хемију и филозофију на Универзитету у Килу. Године 1925, постао је први студент докторских студија Ханса Гајгера, који је у то време управо постао професор у Килу. Њихов рад на јонизацији гасова сударима довео је до проналаска Гајгер-Милеровог бројача, сада незамењиве алатке за мерење радиоактивног зрачења.

Пошто је неко време био професор на Универзитету у Тибингену, радио је као индустријски физичар током остатка свог живота у Немачкој, затим као саветник за министарство економије у Аустралији, а онда и као индустријски физичар у Сједињеним Државама, где је такође основао компанију за израду Гајгер-Милерових бројача.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Walter Müller, the co-inventor of the famous Geiger-Müller radiation counter”. Rincón educativo (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-25.