Валтер Функ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Валтер Функ

Валтер Функ
Валтер Функ

Биографија
Датум рођења 18. август 1890.
Место рођења Данзкехмен (Немачко царство)
Датум смрти 31. мај 1960. (69 год)
Место смрти Диселдорф (Немачка)

Валтер Емануел Функ (нем. Walther Emanuel Funk; Данзкехмен, 18. август 1890Диселдорф, 31. мај 1960) је био утицајни нацистички званичник.

Детињство и младост[уреди]

Рођен је 18. августа 1890. године у трговачкој породици у месту Данзкехмен. Рођен је као син Валтера Функа старијег и његове супруге Софије (девојачко: Урбшат). Студирао је право, економију и политику на универзитетима у Берлину и Лајпцигу. У Првом светском рату придружио се пешадији, али избачен је 1916. Функ се 1919. оженио Луизом Шмит-Зибен. Након рата радио је као новинар, а 1922. радио је као уредник у престижним новинама Берлинер Берзенцајтунг.

Политички живот[уреди]

Функ, националиста и антимарксиста, дао је отказ у новинама у лето 1931. и придружио се НСДАП-у. Тако је постао ближи са Грегором Штрасером који је договорио његов први састанак са Адолфом Хитлером. Делом због свог интереса за економију, Функ је 1932. изабран за изасланика Рајхстага, а унутар странке је дошао на позицију председника Комитета за Економску Политику у децембру 1932. Ту позицију није дуго обављао. Након доласка нациста на власт, дао је отказ на позицију изасланика и постао је извршни штампар и издавач у Трећем рајху. Од 1938. до 1945. обављао дужност министра економије Трећег рајха.

Каријера у Трећем рајху[уреди]

  • У марту 1933, Валтер Функ је постављен на позицију државног секретара у Министарству пропаганде.
  • Године 1938. постаје Главни опуномоћеник за економију (Wirtschaftsbeauftragter).
  • Исте те године, у фебруару, постао је и министар економије заменивши Хјалмара Шахта који је добио отказ у новембру 1937.
  • У априлу 1939. Функ је постао и председник Рајхсбанке, опет заменивши Шахта.
  • У септембру 1943. постао је члан Централног колегијума за планирање.

Нирнбершки процес[уреди]

Упркос слабом здрављу, Функу се судило заједно са осталим нацистичким ратним злочинцима на Нирнбершком процесу. Функ је оптужен: за заверу за чињење злочина против мира, за планирање и иницирање агресивних сукоба, за ратне злочине и злочине против човечности. Он је изјавио да упркос својим титулама није имао велику моћ у нацистичкој странци. Геринг га је описао као „неважног подређеника“, али документовани докази и његова ратна биографија Валтер Функ, живот економије коришћени су као докази против њега. Функ је по 2., 3. и 4. тачки оптужнице осуђен на доживотни затвор.

Функ је држан у затвору Шпандау заједно са осталим доживотно заробљеним нацистима, али 1957. је пуштен због лошег здравља. Умро је три године касније, и то 31. маја 1960.

Спољашње везе[уреди]