Ванда (кратер)

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кратер Ванда

Akna montes PIA00250.jpg
Радарски снимак кратера са сонде Магелан

Основни подаци
Планета Венера
Врста објекта метеорски кратер
Пречник 21,7 км
Епоним пољско женско име
Ванда (кратер) на мапи Венере
Ванда (кратер)

Кратер Ванда је ударни метеорски кратер на површини планете Венере. Налази се на координатама 71,3° северно и 39,9° западно (планетоцентрични координатни систем +Е 0-360) и са пречником од 21,7 км међу кратерима је мање величине на површини ове планете.

Кратер је име добио према пољском женском имену Ванда, а име кратера је 1985. усвојила Међународна астрономска унија.[1]

Један је од првих детаљније мапираних кратера на Венери, снимљен сондама Венера-15 и Венера-16 1984. године. Налази се на ободу планинског ланца Акна. У средишњем делу кратера јасно се издваја централно узвишење, док је дно радарски гледано тамно и вероватно је испуњено лавичним изливима. Иако кратер није претрпео неке знатније измене током процеса издизања суседних планина, видљиво је да је један део планине обрушен у кратер. Мале јаме које се на снимку уочавају северно од кратера вероватно су вулканског порекла.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Olin, Norma (1970). Index to women of the world from ancient to modern times;: Biographies and portraits (Useful reference series). Westwood, Mass: F. W. Faxon. ISBN 978-0873050975. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]