Вараждинска жупанија (1868—1924)

Ово је чланак о историјској Вараждинској жупанији из времена Краљевине Хрватске и Славоније. За савремену жупанију види: Вараждинска жупанија.

Вараждинска жупанија
Грб
Грб
Положај
ДржаваКраљевина Хрватска и Славонија
Админ. центарВараждин
Површина2,521 км² km2
Становништво1910.
 — број ст.307 010

Вараждинска жупанија (лат. Comitatus Varasdinensis; мађ. Varasd vármegye; нем. Komitat Warasdin) је била жупанија у Краљевини Хрватској и Славонији унутар Земаља Круне Светог Стефана у доба Аустроугарске монархије. Главни град жупаније био је Вараждин.

Географија[уреди | уреди извор]

Вараждинска жупанија граничила је с тадашњом аустријском земљом Штајерском, угарском жупанијом Зала којој је припадало и Међимурје, те жупанијама Загребачком и Бјеловарско-крижевачком жупанијом, које су припадале Краљевини Хрватске и Славоније. Северну границу жупаније чинила је река Драва, а читава је жупанија обухватала површину од 2.521 km².

Историја[уреди | уреди извор]

Детаљна мапа жупаније

Познато је да је већ у 15. веку постојала Вараждинска жупанија, која је тада припадала Краљевини Славонији. Након Хрватско-угарске нагодбе из 1868. године, ова жупанија, која се тада више није сматрала делом Славоније, већ Краљевине Хрватске, била је део Краљевине Хрватске и Слаовоније, а њен главни град имао је повластицу жупанијског града (у Хрватској и Славонији ту су повластицу имали још само Загреб, Осијек и Земун). Након што је Хрватски сабор 1918. године раскинуо све државно-правне везе с Аустријом и Угарском, територија жупаније постала је делом Краљевине СХС. Наставила је да постоји као административна јединица све до увођења нове обласне организације (1921-1924), када је ушла у састав Загребачке области.[1]

Становништво[уреди | уреди извор]

Према попису из 1910. године, Вараждинска је жупанија бројала 307 010 становника, који су говорили следеће језике:

Административна подела[уреди | уреди извор]

Почетком 20. века, жупанија је била подељена на следеће котареве:

Котареви
Котар Средиште
Иванец Иванец
Клањец Клањец
Крапина Крапина
Лудбрег Лудбрег
Нови Мароф Нови Мароф
Преграда Преграда
Вараждин Вараждин
Златар Златар
Жупанијски град
Вараждин

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Димић 2001, стр. 111-117.

Литература[уреди | уреди извор]