Варнава

С Википедије, слободне енциклопедије
Свети апостол Варнава

Варнава (1. век п. н. е.), право име Јосиф Левит,[1] је био један од седамдесет апостола.[2]

Рођен је на Кипру од богатих родитеља из племена Левијева и учио се заједно са Савлом код Гамалила. Звао се најпре Јосиф, односно Јосија, али апостоли су га прозвали Варнавом, (Сином Утехе), пошто је умео да теши људе.[3] Када су апостоли увели комуну - заједницу у којој је имовина заједничка, Варнава је међу првима продао своју њиву и донео новац апостолима. По преласку Савла у хришћанство он га је први увео међу апостоле; а потом са Павлом и Марком проповедао Јеванђеље у Антиохији и по другим местима. Пострадао је на острву Кипру од Јевреја, био је каменован 61. и био је сахрањен иза западних врата града Саламине са Јеванђељем по Матеју на грудима, које је он својом руком преписао. Његов гроб је остао је непознат неколико векова, међутим пошто су многи тврдили да су исцељени од болести на том месту, оно прозвало "место здравља". У хришћанској традицији помиње се да се за време владавине цара Зинона и Халкидонског сабора апостол јавио архиепископу кипарском Антиму, и то трипут у три ноћи, и објавио му свој гроб.

Српска православна црква слави га 11. јуна по црквеном, а 24. јуна по грегоријанском календару.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. В-Ђ. Београд: Народна књига : Политика. стр. 20. ISBN 86-331-2112-3. 
  2. ^ „Кратка биографија 70 Христових ученика.”. Храм Светог Апостола Павла (на језику: српски). 2020-04-14. Приступљено 2024-01-21. 
  3. ^ „Свети апостол Варнава | Српскa Православнa Црквa [Званични сајт]”. arhiva.spc.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-01-22. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]