Василиј Гончаров

С Википедије, слободне енциклопедије
Василиј Гончаров
Награда Рунет-2011. Васја Обломов
Лични подаци
Пуно имеВасилиј Владимирович Гончаров
НадимциВасја Обломов
Датум рођења(1984-03-21)21. март 1984.(40 год.)
Место рођењаРостов на Дону, РСФСР, СССР
Држављанство Русија
Занимањегитариста, певач, текстописац, песник, пијаниста, басиста, музички продуцент
Музички рад
Активни период1999—садашњост
Жанррок, бритпоп, алтернативни рок
Инструментиклавир, гитара
Издавачке кућеФГЗ Никитин, Navigator Records, Монолит Рекордс, „Зита и Гита”
Остало
Веб-сајтЗваничан сајт групе „Чебоза”
Званичан сајт Васје Обломова

Василиј Владимирович Гончаров (рус. Васи́лий Влади́мирович Гончаро́в; 21. март 1984) руски је музичар, певач, песник, композитор и музички продуцент. Оснивач и вођа групе Чебоза. Познатији као Васја Обломов у вези са стварањем истоименог музичког пројекта. Један од оснивача и учесник музичко-поетског пројекта „Господин Добри“. Јавна личност, критичар Путиновог режима[1][2].

Биографија[уреди | уреди извор]

Ране године[уреди | уреди извор]

Студирао је у руском Ростову на Дону у школама бр. 107 (до 10. разреда) и бр. 34 (10. и 11. разред). Завршио је Историјски факултет Ростовског државног универзитета. Има друго високо образовање (правно).

Музичка каријера[уреди | уреди извор]

1999–2009[уреди | уреди извор]

Од 1999. године је вођа групе Чебоза. Постао је широко познат под именом Васја Обломов захваљујући истоименом музичком пројекту. Поред активности у групи, 2008. био је музички продуцент за албум Вјачеслава Бутусова „Модел за склапање“ (рус. „Модель для сборки”)[3]. Године 2009. продуцирао је нову песму за Михаила Бојарског (песма Виктора Резникова „Све је празно” (рус. „Всё пустое”).

2010. година[уреди | уреди извор]

У мају 2010, под псеудонимом Васја Обломов, поставио је на интернет анимирани видео за песму „Магадан“, која је убрзо постала популарна, сакупивши више од 300 хиљада прегледа до августа, што је у то време било велико достигнуће[4]. Магадан је прича пуна сарказма, која исмева руску масовну културу. Песма је постала толико позната да је канал НТВ снимио причу о њој[5]. У јулу, снимак се појавио у етеру ТВ канала А-Оне. У августу је „Наше радио“ започео ротацију Магадана, а у септембру је Василиј представио песму на СТС-у у програму „Видеобитка“ (рус. „Видеобитва“). Видео је постао победник програма. 12. септембра, у телевизијском програму „Yesterday live“ на Првом каналу, први пут је уживо изведена песма „Магадан“[6]. У програму је тим назван „Васја Обломов и његови пријатељи“ (рус. „Вася Обломов и его друзья“). У јесен су се на интернету појавиле још две песме Васје Обломова: „Ко жели да постане полицајац?“ (рус. „Кто хочет стать милиционером?“) и „Како настаје Отаџбина“ (рус. „С чего начинается Родина“). Обе песме такође су изазвале интересовање медија. НТВ је у недељу емитовала Обломовов наступ, а РЕН ТВ га је снимила у филму о музичарима и политици. Број прегледа Магаданског видеа на Јутјубу је премашио милион. 16. децембра на руској благајни је кренуо филм Тимура БекмамбетоваЈелке” (рус. „Ёлки“), на чијој је звучној подлози била песма „Магадан”. Васја Обломов је 24. децембра одржао свој први солистички концерт у московском China Town Cafe-у. Специјални гост концерта био је Александар Пушној. Концерт је био распродат.

Политичко гледиште[уреди | уреди извор]

Васја Обломов је познат по свом активном грађанству. 24. децембра 2011. био је један од ретких руских музичара, који су говорили на митингу за поштене изборе, који се одржао на авенији Сахарова. Почетком септембра 2013. Васја Обломов је извео неколико песама на авенији Сахарова на концерту у знак подршке кандидату за градоначелника Москве Алексеју Наваљном. Према Васји Обломову[2]

Васја Обломов је због својих политичких ставова пао у немилост и од „патриотских новинара” су га уврстили на листу „националне издајице“[2].

Обломовов следећи цитат је био широко распрострањен на Интернету:

После протеста 23. јануара 2021., одржаних у знак подршке Алексеју Наваљном, Василиј је написао песму „Визир ми се замаглио“ (рус. „Запотело моё забрало”), засновану на инциденту са Маргаритом Јудином, коју је официр Руске Националне гарде ударио ногом у стомак[8][9].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Обложки: Jane Air, Вася Обломов
  2. ^ а б в «Вася Обломов: власть делает вид, что нас не замечает»
  3. ^ Роман Сысоев (2008-08-08). „«Модель для сборки» Вячеслава Бутусова — детально”. DayMusic. Приступљено 2012-03-01. „Василиј је био продуцент читавог албума и донео Вјачеславу песме група, помажући у одабиру нумера за „Модел за склапање“ 
  4. ^ Шансон уже не перешансонить
  5. ^ Вася Обломов на НТВ
  6. ^ „Yesterday live. Выпуск от 12.09.2010” (на језику: руски). Первый канал. Архивирано из оригинала 2019-06-08. г. Приступљено 2019-10-24. 
  7. ^ Vasily Oblomov (2014). „Не понимаю, когда меня обвиняют в нелюбви к России. Я не люблю идиотов. Они почему-то думают, что они и есть Россия, хотя они просто идиоты”. Twitter (на језику: руски). @VS_Oblomov. Приступљено 2019-08-25. 
  8. ^ «Я клянусь тебе, тетка протестная…» Извинения полицейского, пнувшего петербурженку, стали песней // «Фонтанка», 25.01.2021
  9. ^ Песня Васи Обломова «Запотело мое забрало» ворвалась в тренды YouTube // MR7.ru, 25.01.2021

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

На руском