Ватра и крв

С Википедије, слободне енциклопедије

Ватра и крв
Корица на српском језику
Настанак и садржај
Ориг. насловFire & Blood
АуторЏорџ Р. Р. Мартин
ИлустраторДаг Витли
ЗемљаСАД
Језикенглески
Жанр / врста делафантастика
Издавање
Издавање2018: Bantam Books (енглески)
Број страница736
Серија(л)Песма леда и ватре
Превод
ПреводилацТатјана Бижић
Датум
издавања
2019: Лагуна (српски)
Класификација
ISBN?978-1-524-79628-0

Ватра и крв (енгл. Fire & Blood) амерички је фантастични роман Џорџа Р. Р. Мартина. Говори о историји династије Таргарјен из серије Песма леда и ватре.[1] Иако је првобитно планирано да буде објављена након завршетка ове серије,[2] Мартин је открио своју намеру да објави историју у два тома пошто је материјал постао превелик. Први том је објављен 20. новембра 2018. године.[3]

Друга половина првог тома је адаптирана у преднаставак серије Игра престола, под насловом Кућа змаја.

Радња[уреди | уреди извор]

Неколико векова пре догађаја који се одигравају у Игри престола кућа Таргарјена — једина породица змајских господара која је преживела Пропаст Валирије — населила се на Змајкамену. Ватра и крв започиње од легендарног Егона Освајача, који је сковао Гвоздени престо, а наставља се приповедајући о поколењима Таргарјена који су се борили да одрже ту знамениту владарску столицу — све до избијања грађанског рата који умало није затро целу династију.

Шта се заиста дешавало за време Плеса змајева? Зашто је сваки одлазак у Валирију после Пропасти смртоносан? Шта су најгори злочини које је починио Мегор Окрутни? Какав је био живот у Вестеросу док су змајеви шестарили небом? Ово су само нека од свих питања на која су дати одговори у овом важном летопису написаном руком ученог мештра из Цитаделе, илустрованом с више од осамдесет црно-белих цртежа Дага Витлија. Читаоци су имали прилике да већ окусе понешто од овог штива у Свету леда и ватре, али сада је овде први пут размотана читава богата таписерија повести Таргарјена.

Адаптација[уреди | уреди извор]

10-епизодна серија под називом Кућа змаја, преднаставак серије Игра престола, темељи се на овом роману, а премијерно је приказује HBO од 21. августа 2022. године, односно 22. августа у Србији.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Martin, George R.R. (12. 3. 2014). „The Rogues Are Coming...”. Not A Blog. Архивирано из оригинала 17. 3. 2014. г. Приступљено 17. 11. 2021 — преко LiveJournal. 
  2. ^ Martin, George R.R. (2. 12. 2013). „The Dangerous Women Are Coming”. Not A Blog. Архивирано из оригинала 7. 11. 2015. г. Приступљено 17. 11. 2021 — преко LiveJournal. 
  3. ^ Not a Blog: Fire & Blood: On The Way (April 25th, 2018)
  4. ^ Patten, Dominic; Andreeva, Nellie (29. 10. 2019). „'Game Of Thrones' Prequel House of the Dragon Gets Straight To Series Order From HBO”. Deadline Hollywood.