Ватрогасна касарна у Сенти

С Википедије, слободне енциклопедије
Ватрогасна касарна у Сенти
Ватрогасна касарна у Сенти
Опште информације
МестоСента
ОпштинаСента
Држава Србија
Време настанка1904.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица
/www.heritage-su.org.rs/

Ватрогасна касарна у Сенти саграђена је 1904. године. Као споменик културе, сврстана је у категорију споменика од великог значаја.

Зграду ватрогасне касарне у Сенти пројектовао је мађарски архитекта, Бела Лајта (мађ.Béla Lajta), један од најбољих следбеника чувеног мађарског архитекте Еден Лехнера (мађ.Ödön Lechner).

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Изграђена је у сецесионистичком стилу, са елементима мађарске народне уметности и сматра се ремек делом комбиновања мађарске сецесије и народног грађевинарства. Целину чине три павиљона - два су на уличној регулационој линији, а трећи у дворишту. На уличном фронту, између два идентична осовински постављена павиљона, налази се капија. Ова два павиљона намењена су за канцеларију председника, салу за седнице, салу за забаву, библиотеку и читаоницу. У дворишту је строже конципирана зграда. У њој се налазе кабинети, спаваоне, спремиште машина, осматрачница и трпезарија. Магацин је сасвим позади, иза ових зграда. Зграда је декорисана у малтеру и хармонично колорисана. Све функционалне апликације на згради, попут олука, израђене су по пројекту и уникатно занатски изведене. [1] [2]

Конзерваторски радови су изведени 1965, 1992. и 2005. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]